Raport: Europa nu are suficiente arme și nici soldați pentru a se apăra în cazul unui război
Europa duce lipsă de personal militar, iar capacităţile sale de apărare rămân inadecvate, în pofida creşterii cheltuielilor de la invazia Rusiei în
Ucraina, în februarie 2022, potrivit unui studiu publicat vineri de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), think-tank britanic, scrie AFP.
Raportul vine într-un moment în care ţările europene se întreabă dacă sprijinul militar al
SUA pentru
Ucraina va continua după instalarea lui
Donald Trump la Casa Albă, iar apelurile pentru consolidarea apărării Europei se înmulţesc.
„Generația tânără nu e încurajată să se înroleze”
Principalele forţe armate ale Europei „rămân subdimensionate, prea multe dintre ele continuând să piardă trupe fără a încuraja suficient generaţia tânără să se înroleze”, arată Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, scrie News.ro, citând AFP.
Grupul de experţi care au realizat raportul și care organizează, până duminică, la Praga, un forum dedicat consolidării apărării europene mai arată că principalele armate din Europa „continuă să se bazeze, în diferite grade, pe
Statele Unite în toate domeniile militare”.
Este adevărat că membrii europeni ai NATO şi-au crescut cheltuielile cu 50% de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar invazia rusă din 2022 a scos la iveală numeroase puncte slabe în capacitatea Europei de a-şi asigura propria securitate. Arsenalul a fost „sever redus după sfârşitul Războiului Rece”, în timp ce „industria de apărare a Europei s-a contractat”, se arată în studiu.
Cu toate acestea, producţia în anumite sectoare, în special apărarea aeriană şi artileria, a crescut considerabil din 2022, deoarece producătorii de armament răspund nevoilor Ucrainei. De exemplu, producţia anuală de muniţie de 155 mm a Rheinmetall a crescut de zece ori, ajungând (…)