HotNews [8/10/2024]
|
|
Când zici lapte, carne sau medicamente, zici import. INS: Veniturile au crescut cu circa 2%, dar banii pe care-i dăm pe recreere sau pe bunuri pentru casă au urcat cu peste 15% |
|
|
|
Când zici lapte, carne sau medicamente, zici import. INS: Veniturile au crescut cu circa 2%, dar banii pe care-i dăm pe recreere sau pe bunuri pentru casă au urcat cu peste 15%
Statistica a publicat luni datele privind veniturile și cheltuielile gospodăriilor din vara acestui an (aprilie-iunie 2024). Veniturile au crescut cu circa 2%, dar cheltuielile de consum destinate recreerii și cele legate de dotarea locuinței au urcat cu peste 15%. Consumul este deja supraîncălzit, crede Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România. „ E singurul lucru care care a performant anul acesta, susținut de de toate aceste majorări de salarii în contextul electoral”, mai arată bancherul.
Consumatorii români au buzunare adânci. Vânzările cu amănuntul au depășit principalul motor fiind vânzările de mărfuri nealimentare, notează și un raport al Ersta Bank, destinate investitorilor.
Potrivit datelor INS, consumul recreativ a crescut cu peste 22%, cel de mobilier și aparatură pentru locuință cu aproape 17%, la fel ca și cheltuielile cu îmbrăcămintea. Cele cu alimentele au urcat cu 5,5%. În schimb, s-au redus cu 24% cheltuielile cu educația .
Majorările salariale se duc în consum și țin inflația sus, îngreunând sarcina bancherilor centrali de a o aduce în țintă.
Creșterile salariale, care pentru companii se traduc în creșteri ale costurilor cu forța de muncă, ar putea fi acomodate de angajatori doar prin transferul, cel puțin parțial, în prețuri. „În economia României, o astfel de abordare din partea companiilor ar putea să fie încurajată de persistența unui excedent de cerere agregată, cu potențial de a menține presiunile inflaționiste la niveluri ridicate.
Factori precum presiunea costurilor salariale și manifestarea unui excedent de cerere continuă să gripeze procesul dezinflaționist al acestor componente, imprimând inflației de bază o traiectorie descrescătoare lentă”, arată BNR.
„Ritmul anual de creștere a salariului mediu brut pe economie s-a (…)
cititi articolul complet în HotNews
PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com): |
|
|