Noul șef al NATO, Mark Rutte, a preluat conducerea alianței militare de la Jens Stoltenberg, într-o ceremonie care a avut loc marți la Bruxelles.
În discursul său de acceptare, Rutte a minimizat temerile cu privire la impactul unei posibile victorii a lui
Donald Trump la președinţia SRutte s+a angajat să sustina
Ucraina, UA și s-a angajat să susțină în continuare
Ucraina.Unul dintre cei mai vechi oficiali ai NATO, secretarul general Jens Stoltenberg, a demisionat marți, predând frâiele fostului premier olandez Mark Rutte, în timp ce alianța militară se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări din istoria sa.
Cei doi bărbați, care s-au așezat pentru prima dată împreună la masa NATO în urmă cu 14 ani în calitate de lideri ai Norvegiei și Olandei, s-au salutat călduros în fața sediului Alianței de la Bruxelles, înainte de a depune o coroană de flori pentru militarii căzuți, înconjurați de steagurile celor 32 de ţări membre.
„Mark are fundalul perfect pentru a deveni un mare secretar general”, a spus Stoltenberg, vizibil emoționat, când a încheiat un deceniu în funcție.
„El a servit ca prim-ministru timp de 14 ani și a condus patru guverne de coaliție diferite, așa că știe să facă compromisuri, să creeze consens, iar acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici, la NATO”, a spus Stoltenberg.
Priorităţile lui Rutte
Rutte a spus că „abia așteaptă să se apuce de lucru”. El a spus că prioritățile sale vor fi:
sprijinirea NATO pentru
Ucraina, unde războiul ajuns în al treilea an,
creșterea cheltuielilor pentru apărare și consolidarea parteneriatelor pe care alianța le-a stabilit cu alte țări din întreaga lume, în special în Asia și Orientul Mijlociu.
importanța menținerii puternice a legăturii transatlantice dintre
Statele Unite,
Canada și (…)