Am pus un dispozitiv de urmărire a locației în haine lăsate la reciclat în magazinele H&M. Le-am urmărit un an. De unde le-am recuperat
Marile magazine de haine promovează ideea generoasă că, dacă donezi piese pe care nu le mai porți, ajuți planeta. Unele firme se țin de cuvânt. Nu toate. Am dus 8 haine la 8 magazine de brand din România. În fiecare articol vestimentar am pus un mic dispozitiv de urmărire a locației, ușor de văzut pe telefon. Așa am descoperit că hainele donate pentru reciclare în magazine de fast fashion pot călători mii de kilometri în jurul lumii, contribuind semnificativ la poluare, rezultă din articolul publicat de siteul de investigații Snoop.
Rețelele de magazine de fast fashion promovează o acțiune în favoarea planetei. O campanie de reciclare de haine de la H&M promite că te ajută să acționezi în favoarea naturii și ”să închizi cercul”. Atât H&M, cât și alte branduri de modă rapidă, precum Zara, Bershka, Stradivarius și Pull&Bear, care dețin magazine în majoritatea orașelor mari din țară, oferă și puncte de colectare pentru haine.
Citește în siteul de
sport Golazo: Astăzi, un român în unul dintre cele mai tensionate derbyuri ale fotbalului mondial. Unde se vede meciul
Am vrut să aflu unde ajung hainele pe care le „aruncăm” în coșurile acestor branduri. Așa că am selectat din dulapul meu de acasă, din Oradea, opt articole vestimentare: un hanorac, patru perechi de pantaloni, un cardigan și o cămașă. Pe două dintre ele le-am dus la mall-ul din Oradea, depunând câte una la Zara și H&M. Pe celelalte șase le-am luat cu mine la București și le-am lăsat în magazinele de aici.
Procesul de donare a fost simplu. Cutiile de colectare sunt vizibile. În magazinele pe care le-am vizitat – Lotus Center Oradea, Afi Palace Cotroceni, Plaza România și Promenada Mall – majoritatea cutiilor de colectare erau deja pline.
Unde am pus ”pastilele de urmărit”
În hainele pe (…)