România, în așteptarea viiturii de pe Dunăre. Cel mai negru scenariu și punctele nevralgice
Autorităţile au anunțatjoi că monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii. În perioada 28 – 29 septembrie, debitul va fi mai mult decât dublu faţă de această perioadă, dar specialiştii nu se aşteaptă la probleme deosebite decât dacă viitura ţine foarte mult, scrie News.ro.
„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată pentru a analiza situaţia hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de ţara noastră, unde cantităţile importante de precipitaţii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4.200 metri cubi / secundă, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s)”, a transmis Ministerul Mediului, într-un comunicat.
Viitura de pe Dunăre vine în cel mai secetos moment al anului. Și ne prinde cu 3 unități din 6 ale Porților de Fier nefuncționale
Dunărea va ajunge la un debit de 9.500 metri cubi / secundă, la intrarea în ţară, pe 28 şi 29 septembrie
Ministerul precizează că, pe baza datelor actuale, a estimărilor prognostice primite din
Ungaria şi Serbia şi luând în considerare aportul celorlalţi afluenţi importanţi ai Dunării aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa şi Morava), fără aport suplimentar important de precipitaţii în tot bazinul hidrografic al Dunării amonte de intrarea în ţară, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior pe Dunăre şi afluenţii săi, pe sectorul (…)