De la începutul acestui an suntem anunțați aproape săptămânal despre noi și noi succese ale economiei românești.
Se fac investiții în fabrici și uzine, se construiesc noi cartiere rezidențiale, zeci de noi kilometri de autostrăzi și se sapă primele tuneluri pe Valea Oltului. Investitorii străini sunt din ce în ce mai mult prezenți pe harta economică a țării.
Comentariile laudative la adresa progreselor economice umplu spațiile social media cu comparații măgulitoare conform cărora România ar fi un fel de ” tigru” al economiei europene, depășind nivelul de dezvoltare al multor alte țări.
Precizam la începutul acestei scrieri că aceste succese sunt prezentate ”de la începutul acestui an ”. Importantă precizare, căci acest an nu este un an obișnuit, ci este un an electoral în care coaliția de la guvernare are tot interesul să se laude în fața cetățenilor cu realizările lor economice.
În acest an se înregistrează progrese importante ale economiei
Să concluzionăm că totul este propagandă electorală pe care nu trebuie să o luăm prea în serios și nici să-i acordăm credibilitate ?
Ar fi o greșeală. Desigur, este campanie electorală iar exagerările pot fi frecvente, dar nu sunt minciuni. Este foarte adevărat că în acest an se înregistrează progrese importante ale economiei noastre, poate cele mai importate din ultimii treizeci de ani.
În termeni ai puterii, România s-a situat la 89% din media UE, cu un punct mai sus decât
Spania, a patra economie ca mărime din Uniune, şi Por-tu-galia. Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a fost la 86% din medie, iar Slovenia, bijuteria economică a regiunii, la 87%. Rezultatul Ungariei a fost de doar 70%, sub cel de 73% al Bulgariei, ţară considerată de la aderare a fi cea mai săracă.
Desigur, unele ” realizări” (…)