România a avut în august cea mai mare inflație din UE. Numai că fiecare țară măsoară un coș de produse și servicii total diferit
Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE în luna august au fost înregistrate în România (5,3%), potrivit Eurostat. Numai că fiecare țară măsoară un coș de produse și servicii total diferit.
Regatul Unit ia în calcul prețurile la piureul de cartofi și la gogoși atunci când măsoară inflația din Regat. Piureul de cartofi a fost introdus pe lista în 2018. De asemenea, e monitorizat prețul unei vacanțe cu rulota.
Franța se uită atent la prețurile pulpelor de broască și al melcilor, iar la capitolul „carne” are capitole dedicate pentru carnea de cocoș, prepeliță sau fazan.
Afinitatea Germaniei pentru carne se vede și în lista pe baza căreia se măsoară inflația. Contează mult prețul la bratwurst și cel de la șnițel. De asemenea, a intrat pe listă și ketchup-ul picant.
Italia confirmă pasiunea pentru gătit, măsurând separat uleiuri comestibile și uleiul de gătit. De asemenea, tot separat sunt luate prețurile la „roșiile de sos” – distincte de roșiile „de gătit”. De asemenea, peștii sunt împărțiți în cei de crescătorie și de apă dulce.
Când vine vorba de prețurile la mașini, Țările de Jos măsoară separat „clasa mini”, „clasa compactă”, „clasa de mijloc compactă”, „ gama medie”, „Midi-MPV” și SUV-uri”.
Atunci când măsoară scumpirile, Institutul Național de Statistică nu se uită doar la mărfurile de pe rafturile magazinelor, ci și la cât de mult contează acestea în consumul nostru. Iar în ultimii 10 ani, perioadă pe care HotNews a cercetat-o, acest consum s-a schimbat radical.
Cele mai mari schimbări cu privire la importanța pe care o acordăm elementelor din lista INS sunt: plata hotelurilor în vacanțe (care a crescut de 72 de ori în 10 ani), urmate de îmbrăcăminte (în special țesături, unde ponderea cheltuielilor în coșul de consum a crescut de 8 ori), mașini de (…)