La 20 de kilometri de Budapesta a fost creată o mică Transilvanie, cu case țărănești, dar și cu clădiri stilate, așa cum ar fi arătat la final de secol XIX și început de secol XX. Sunt și interioare luxoase, dar găsești acolo și jocuri interactive. Ce poți face în micul Ardeal din
Ungaria? Ce se spune despre români?
Un muzeu viu
Skanzen se numește unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din acestă parte a Europei. Se află la 20 de kilometri de Budapesta, lângă un orășel turistic de la Dunăre: Szentendre.
Privind un film despre cum se face paine (foto Vlad Barza)
Muzeul are sute de clădiri din diverse zone ale Ungariei, dar și din teritorii care în trecut au făcut parte din
Ungaria. Nu sunt însă doar niște case înșirate, ci sunt recreate și sate cu ulițe, fântâni și grădini, dar și mici centre urbane cu clădiri administrative și de distracție.
Diferența față de multe muzee în aer liber din România este că aici sunt mult mai multe activități interactive. În unele căsuțe, poți mirosi ierburi uscate în coșuri, te poți juca cu o veche casă de marcat sau poți încerca jocuri de memorie deschizând diverse sertare. Asta face ca vizita să fie mai interesantă, mai ales pentru copii.
Instalatie video despre istoria Transilvaniei (foto Vlad Barza)
În plus, deși vorbim despre un muzeu al satului care arată cum era viața acum peste 100 de ani, nu lipsesc instalațiile electronice, proiecțiile, exponatele luminate prin tehnici de ultimă oră și camerele cu instalații audio.
Poți intra în aproape toate casele, iar în multe dintre ele ești întâmpinat de angajați ai muzeului îmbrăcați în costume de epocă.
Casa transilvăneana (foto Vlad Barza)
Biletul de intrare la Skanzen costă 3.000 de forinți (aproape 40 de lei). La (…)