Transelectrica își face firmă cu Azerbaidjan, Georgia și Ungaria pentru cablul submarin din Marea Neagră / Decizia a fost luată în ciuda rezervelor Comisiei Europene
Acționarii Transelectrica au aprobat în ședința de luni înființarea unei firme de tip SRL împreună cu companii din Azerbaidjan, Georgia și
Ungaria. Este o companie care ar urma să se ocupe de proiectul privind cablul energetic din Marea Neagră. Decizia a fost luată la doar câteva zile după apariția informației oficiale potrivit căreia Comisia Europeană și-a exprimat îndoieli legate de acordul semnat între guvernele României, Ungariei, Republicii Azerbaidjan și Georgiei privind construirea cablului submarin.
Acționarii Transelectrica au hotărât ca obiectul de activitate al noii firme să fie „Activități ale holdingurilor”, iar sediul va fi la București.
Asociații Transelectrica în firmă vor fi AzerEnerji JSC (Azerbaidjan), Georgian State Electrosystem (Georgia) și MVM Zrt (
Ungaria).
Intenția inițială era ca obiectul de activitate să fie Producția, transportul și distribuția energiei electrice, potrivit unei note a companiei. Acționarul majoritar al Transelectrica este Secretariatul General al Guvernului, cu o participație de 58,68%.
Acționarii Transelectrica au mai aprobat și achiziția de servicii juridice, adică să angajeze case de avocatură care să se ocupe de această firmă.
Comisia Europeană crede că un acord semnat în prezența Ursulei von der Leyen nu respectă legislația europeană
Potrivit unui memorandum discutat săptămâna trecută de Guvern, Comisia Europeană și-a exprimat îndoieli legate de acordul semnat între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind construirea unui cablu submarin energetic în Marea Neagră. Comisia Europeană crede că acest acord nu respectă legislația europeană.
Acordul a fost semnat pe 17 decembrie 2022, la București, și prevede realizarea „Coridorului Verde”, mai exact construirea unui cablu prin care (...)