ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 28 noiembrie 2022

 
 

Radio Europa Liberă
[30/09/2022]

 
Dezertorii, refuzul din conștiință și armata obligatorie
     
Dezertorii, refuzul din conștiință și armata obligatorie

S-a spus, în cazul rușilor care fug cu sutele de mii în străinătate, că ar fi prima oară că o asemenea masă de oameni pleacă pe furiș din țara lor nu pentru că ea este atacată - cum a fost cazul multor ucraineni la începutul războiului - ci pentru că țara lor e cea care duce un război împotriva alteia.   Observația este corectă, doar că tehnic vorbind nu se referă cu totul la un adevăr: între 1965-1975, zeci de mii de tineri americani care se opuneau războiului din Vietnam s-au refugiat în Canada. Cu totul, cifra lor e considerată a se fi situat între 30.000 și 40.000 oameni. Asta s-a petrecut însă de-a lungul unui întreg deceniu, iar cifra rămâne totuși de zece ori mai mică decât numărul rușilor care au fugit până acum peste graniță în doar câteva zile. Cum era de prevăzut, refuzul de conștiință de a face parte din serviciul militar obligatoriu a ajuns până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deja în 2018, Curtea Europeană a decis într-un verdict că: „deși Art. 91 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu se referă explicit la dreptul la obiecție pe motive de conștiință, [Curtea Europeană a Drepturilor Omului] consideră totuși că refuzul serviciului militar, atunci când este motivat de un conflict grav şi insurmontabil între obligația de a servi în armată şi conștiința unei persoane sau convingerile sale sincere şi profunde, de natură religioasă sau de altă natură, constituie o convingere ce atinge un grad suficient de forță, de seriozitate, de coerență şi de importanță pentru a antrena aplicarea garanțiilor art. 91[…]." În ultima jumătate a secolului 20, dreptul de a refuza înrolarea în armată și portul armelor a fost înscris în legislația mai multor state. Această tendință a coincis cu eliminarea serviciului militar obligatoriu în mai multe state europene, între care Marea Britanie, Germania, (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Alte articole din Radio Europa Liberă
 
Punct şi de la capăt
O emisiune în reluare cu un buletin de ştiri actualizat, emisiunea se poate asculta şi pe unde (...)
Punct şi de la capăt
O discuţie la masa rotundă, găzduită de Vasile Botnaru.
News
Punct şi de la capăt
Protestele împotriva restricțiilor impuse de COVID se extind în China
Protestele împotriva restricțiilor impuse de COVID se extind în China
Protestele față de restricțiile severe impuse de China cu privire la COVID-19 s-au extins duminică (...)
În Ucraina, Holodomorul a fost comemorat în frig și întuneric
În Ucraina, Holodomorul a fost comemorat în frig și întuneric
Rusia și Ucraina au anunțat cel mai recent schimb de prizonieri, 12 ucraineni și nouă ruși fiind (...)
La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă
La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă
O emisiune în reluare cu un buletin de ştiri actualizat, emisiunea se poate asculta şi pe unde (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY