ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
ZIARE | STIRI | TV4 iulie 2022
Descopera [23/05/2022]
Sănătatea oceanelor poate fi acum monitorizată mai ușor. Iată cum!
Sănătatea oceanelor poate fi acum monitorizată mai ușor. Iată cum!
Într-un pas înainte major pentru monitorizarea biodiversității sistemelor marine și pentru sănătatea oceanelor, un nou studiu publicat în Environmental DNA detaliază modul în care cercetătorii MBARI folosesc roboți subacvatici autonomi pentru a preleva ADN-ul mediului (eADN). eADN-ul le permite oamenilor de știință să detecteze prezența speciilor acvatice din micile bucăți de material genetic pe care acestea le lasă în urmă. Această supă de ADN oferă indicii despre schimbările biodiversității în zonele sensibile, despre prezența speciilor rare sau pe cale de dispariție și despre răspândirea speciilor invazive, toate acestea fiind esențiale pentru a înțelege, a promova și a menține sănătatea oceanelor. Cum vor monitoriza cercetătorii sănătatea oceanelor? Pentru studiu, cercetătorii au combinat două platforme autonome noi dezvoltate de MBARI: vehiculul subacvatic autonom cu rază lungă de acțiune (LRAUV) și Procesorul de probe de mediu (ESP), scrie Eurek Alert. LRAUV este un robot agil care poate călători în zone îndepărtate ale oceanului pentru perioade lungi de timp. ESP este un „laborator într-o cutie” robotizat care filtrează apa de mare și conservă eADN-ul pentru studii viitoare. Echipând un LRAUV cu tehnologia ESP, cercetătorii pot extinde scara monitorizării oceanelor în timp și spațiu. În comparație, eșantionarea tradițională de eADN din ocean necesită săptămâni pe o navă de cercetare scumpă limitată la o zonă restrânsă. Inovațiile tehnologice ca aceasta revoluționează eforturile de conservare a oceanelor. „Știm că eADN este un instrument incredibil de puternic pentru studierea comunităților oceanice, dar am fost limitați de ceea ce puteam realiza folosind nave de cercetare cu echipaj. Acum, tehnologia autonomă ne ajută să folosim mai bine timpul și resursele pentru a studia noi părți ale oceanului”, a spus Kobun Truelove, oceanograf (...)
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora
Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.
Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY