ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 2 iulie 2022

 
 

Radio Europa Liberă [23/05/2022]

 
Sándor Márai. Divorţ în cetatea Buda
     
Sándor Márai. Divorţ în cetatea Buda

„Am nevoie de un judecător care să fie un pic şi acuzat, apărător, procuror şi totodată judecător imparţial”, este mai mult decât o frază aruncată de medicul Greiner Impre lui Komives Kristof, judecătorul ce urmează să instrumenteze procesul de divorţ al acestuia cu Fazekas Anna, aş zice chiar că reprezintă axa romanului Divorţ în cetatea Buda, de Sándor Márai (1900-1989), Curtea Veche, 2022, „cel mai mare romancier al Ungariei” (The Guardian), distins – postum – cu Premiul Kossuth. Construit în cea mai bună tradiţie a romanului psihologic, cu răsturnări de situaţii pregătite minuţios de-a lungul unor pagini în care personajele sunt scrutate îndeaproape, atât în mediul lor familial, cât şi în societate, între care fie există o continuitate firească (cum e cazul judecătorului, coborâtor dintr-o dinastie de judecători), fie o ruptură dramatică (la rându-i, medicul este fiul unui servitoare ce „ţinea la soarta animalică în care îşi trăise toată viaţa”), iar reacţiile acestora pot fi paradoxale, cum adeveresc cele două personaje feminine, Hertha, fiica unui general scorţos (tot ea, soţia lui Komives Kristof), şi Anna, fiica mult iubită a unui mic funcţionar ce se ruinează de dragul ei, de care urmează să divorţeze Greiner Impre. Nu spun mai mult, pentru a nu strica povestea – spre a amâna, încă puţin, deznodământul dramatic, să luăm aminte la stilul naraţiunii, de-o virtuozitate sans faille marca Sándor Márai: „Iar în patul celălalt, Anna. Şi când aveam să murim, în mormântul alăturat să fie tot Anna. Simţeam că nu mai e cale de întoarcere. Un bărbat trăieşte cu o femeie, după toate aparenţele, fericit, după toate prescripţiile divine şi omeneşti. Un bărbat iubeşte o femeie şi de aceea are dreptul să posede această viaţă străină. Nici acum nu ştiu ce înseamnă să iubeşti… Probabil că iubirea e mai mult decât cunoaşterea (…) A iubi e un fel de (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
News
News
Sinteza zilei
Sinteza zilei
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
Moldova la ora 7
Moldova la ora 7
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare vineri, (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY