ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 2 iulie 2022

 
 

Descopera [19/05/2022]

 
O rocă extraterestră, prima dovadă de pe Pământ a unei explozii de supernova de tip Ia
     
O rocă extraterestră, prima dovadă de pe Pământ a unei explozii de supernova de tip Ia

Exploziile supernova de tip Ia sunt unele dintre cele mai energetice evenimente din Univers, având loc atunci când o pitică albă densă subsumează o altă stea. Acum, oamenii de știință cred că au descoperit prima dovadă pe Pământ de la o astfel de supernovă. Ipoteza a apărut în urma studierii pietrei Hypatia, găsită în Egipt în 1996. Indicii precum compoziția chimică și structura rocii sugerează că bucățile conțin fragmente din norul de praf și gaz care a înconjurat o supernovă de tip Ia. De-a lungul a miliarde de ani, acea combinație de praf și gaz ar fi căpătat o formă solidă, au spus cercetătorii, în cele din urmă formând corpul gazdă din care a provenit Hypatia, pe vremea când Sistemul Solar abia se forma. „Într-un fel, putem spune că am prins în flagrant o explozie de supernovă Ia, pentru că atomii de gaz de la explozie au fost prinși în norul de praf înconjurător, care la rândul său a format corpul gazdă al pietrei Hypatia”, a explicat geochimistul Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg, Africa de Sud. Roca nu s-a format în Sistemul Solar interior Folosind tehnici de analiză chimică non-distructive, echipa a analizat 17 ținte diferite de pe mostra de Hypatia. Apoi, cercetătorii au pus cap la cap indicii despre originea rocii și modul în care s-a format, arată Science Alert. Acele indicii au inclus un nivel neobișnuit de scăzut de silicon, crom și mangan, astfel sugerând că roca nu s-a format în Sistemul Solar interior. Cercetătorii au observat, de asemenea, niveluri crescute de fier, sulf, fosfor, cupru și vanadiu, obiectul fiind din nou foarte diferit de orice altceva în vecinătatea noastră cosmică. Analizând concentrația de elemente a pietrei Hypatia, oamenii de știință au descoperit diferențe semnificative față de rocile formate în interiorul Sistemului Solar și Calea Lactee. Analizele ulterioare au exclus teoria că (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Vaccinul antigripal ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer. Descoperirea i-a surprins pe (...)
Vaccinul antigripal ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer. Descoperirea i-a surprins pe cercetători!
Cercetătorii au fost surprinși să descopere că vaccinul antigripal ar putea oferi protecție (...)
Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?
Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?
Polul Nord și Polul Sud sunt cele mai reci locuri de pe Pământ. Cu toate acestea, oricât de (...)
Cel mai periculos asteroid cunoscut de omenire în ultimii ani. Când va lovi Pământul?
Cel mai periculos asteroid cunoscut de omenire în ultimii ani. Când va lovi Pământul?
O rocă spațială amenințătoare, care prezenta un risc de impact, a fost exclusă oficial din lista (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY