ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 28 mai 2022

 
 

Descopera [15/05/2022]

 
O dolină uriașă descoperită în China are propria pădure
     
O dolină uriașă descoperită în China are propria pădure

O echipă de oameni de știință a descoperit o nouă dolină uriașă din China în interiorul căreia s-a dezvoltat o pădure. Această dolină uriașă din China are o adâncime de 192 de metri, potrivit agenției de știri Xinhua, suficient de adâncă pentru a înghiți Gateway Arch din St. Louis. O echipă formată din speologi profesioniști și amatori au intrat în rapel în dolină vineri, pe 6 mai, descoperind că există trei intrări în peșteră, precum și copaci bătrâni cu înălțimi de 40 de metri care își întindeau ramurile spre lumina care intra prin gaura peșterii, relatează Science Alert. „Aceasta este o veste grozavă”, a spus George Veni, directorul executiv al Institutului Național de Cercetare a Peșterilor și Carstului (NCKRI) din SUA' și expert internațional în peșteri. Veni nu a fost implicat în explorarea peșterii, dar organizația care a fost, Institutul de Geologie Carstică din cadrul China Geological Survey, este institutul soră al NCKRI. O zonă specifică pentru o dolină uriașă din China precum aceasta Descoperirea nu este surprinzătoare, a spus Veni, deoarece sudul Chinei găzduiește topografie carstică, un peisaj predispus la doline dramatice și peșteri parcă desprinse din altă lume. Peisajele carstice sunt formate în primul rând prin dizolvarea rocii de bază, a spus Veni. Apa de ploaie, care este ușor acidă, preia dioxidul de carbon pe măsură ce trece prin sol, devenind și mai acidă. Apoi se prelinge și curge prin crăpăturile din roca de bază, lărgindu-le încet în tuneluri și goluri. De-a lungul timpului, dacă o cameră a peșterii devine suficient de mare, tavanul se poate prăbuși treptat, deschizând doline uriașe. „Din cauza diferențelor locale de geologie, climă și alți factori, felul în care apare la suprafață carstul poate fi destul de diferit”, a spus el. „Așadar, în China există acest carst incredibil de spectaculos din punct de vedere vizual, cu (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Cât de haotică a fost faza timpurie a Sistemului Solar? „Totul pare să se fi ciocnit”
Cât de haotică a fost faza timpurie a Sistemului Solar? „Totul pare să se fi ciocnit”
Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Centrul Național de Competență în Cercetare (NCCR) PlanetS au (...)
Antenele de satelit imprimate 3D pot fi realizate în spațiu cu ajutorul luminii solare
Antenele de satelit imprimate 3D pot fi realizate în spațiu cu ajutorul luminii solare
Antenele de satelit imprimate 3D pot fi făcute în spațiu cu ajutorul luminii solare, folosind o (...)
Mecanismele uimitoare care controlează zborul libelulelor
Mecanismele uimitoare care controlează zborul libelulelor
Având corpurile alungite, o imensă anvergură a aripilor și culori fascinante, libelulele sunt o (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY