ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 23 mai 2022

 
 

Descopera [14/05/2022]

 
O stea care conține aur se ascunde în Calea Lactee. Ce au descoperit astronomii?
     
O stea care conține aur se ascunde în Calea Lactee. Ce au descoperit astronomii?

În vecinătatea Soarelui nostru din galaxia Calea Lactee se află o stea relativ strălucitoare, iar în aceasta, astronomii au reușit să identifice cea mai largă gamă de elemente dintr-o stea observată până acum. Studiul, condus de astronomul Ian Roederer de la Universitatea din Michigan și publicat pe arXiv, a identificat 65 de elemente în steaua HD 222925. Patruzeci și două dintre elementele identificate sunt elemente grele. Identificarea acestor elemente într-o singură stea îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă „procesul de captare rapidă a neutronilor”, sau una dintre principalele modalități prin care au fost create elementele grele din Univers. „Acesta este un record pentru orice obiect din afara Sistemului nostru Solar. Și ceea ce face ca această stea să fie atât de unică este faptul că are o proporție relativă foarte mare de elemente enumerate de-a lungul celor două treimi inferioare ale tabelului periodic. Am detectat chiar și aur„, a declarat Roederer. Un record pentru orice obiect din afara Sistemului nostru Solar „Aceste elemente au fost create prin procesul de captare rapidă a neutronilor. Acesta este cu adevărat lucrul pe care încercăm să îl studiem: fizica pentru a înțelege cum, unde și când au fost create aceste elemente.” Procesul, numit și „procesul r”, începe cu prezența unor elemente mai ușoare, cum ar fi fierul. Apoi, rapid – de ordinul unei secunde – neutroni sunt adăugați la nucleele elementelor mai ușoare. Astfel, se creează elemente mai grele, cum ar fi seleniul, argintul, telurul, platina, aurul și toriul, de tipul celor găsite în HD 222925, și toate acestea sunt rareori detectate în stele, potrivit astronomilor. „Ai nevoie de mulți neutroni liberi și de un set de condiții de energie foarte mare pentru a-i elibera și a-i adăuga la nucleele atomilor”, a declarat Roederer, potrivit Phys.org. „Nu există (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Un moment crucial în istoria omenirii. Când am putea deveni o specie interplanetară?
Un moment crucial în istoria omenirii. Când am putea deveni o specie interplanetară?
Specia noastră se confruntă cu un moment crucial în istoria omenirii. Fie dezvoltăm tehnologia (...)
Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui
Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui
Marlene Dietrich a fost o actriță de origine germană care prin frumusețea, vocea și eleganța sa, (...)
Marius Tucă Show începe marți, 24 mai, de la ora 20.00, live pe gandul.ro
Marius Tucă Show începe marți, 24 mai, de la ora 20.00, live pe gandul.ro
Tu când ți-ai întrebat ultima dată corpul dacă mai poate? Când ți-ai menajat creierul de tot ce este (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY