ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
ZIARE | STIRI | TV27 mai 2022
Descopera [14/05/2022]
Roverul chinezesc face o descoperire surprinzătoare. „Sol umed”, existent pe Marte cu miliarde de ani în urmă
Roverul chinezesc face o descoperire surprinzătoare. „Sol umed”, existent pe Marte cu miliarde de ani în urmă
Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită față de deșertul friguros care este astăzi. Avea apă pe suprafața sa. Momentul în care aceasta a dispărut în aer sau în subteran nu a fost bine stabilit, iar cercetările recente sugerează că este posibil ca aceasta să fi fost de fapt umedă mai mult timp decât se credea anterior. Acum, roverul chinezesc Zhurong Mars a găsit mai multe dovezi care susțin acest scenariu. Robotul cu șase roți explorează Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact de pe Marte (de asemenea, cel mai mare din Sistemul Solar), cu un diametru de 3.300 de kilometri, scrie IFL Science. Acesta a fost vizitat ultima dată în anii 1970 de către Viking 2 al NASA, înainte de sosirea lui Zhurong. Cel mai nou explorator a găsit roci care par să se fi format în prezența apei, relatează oamenii de știință în Science Advances. Acest lucru nu este ceva nemaivăzut pe Marte, dar momentul formării lor este cu siguranță interesant. O lume foarte diferită de cea de astăzi Regiunea aparține perioadei amazoniene, perioada extinsă și mai modernă a istoriei geologice de pe Marte. Pe baza numărătorii statistice a impactului de la suprafață, regiunea ar fi reapărut la suprafață în urmă cu 700 de milioane de ani. În lipsa unei analize directe, este dificil de estimat vârsta reală a rocilor, astfel încât acestea ar putea fi considerabil mai vechi de atât, dar descoperirile sugerează totuși că Marte a avut apă lichidă și gheață pe suprafața sa pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea, echipa a descoperit că zona explorată de Zhurong este formată dintr-un strat dur de sol, care are caracteristici diferite în comparație cu ceea ce a fost observat în alte locații – cum ar fi cel care a provocat „moartea” experimentului Mole, parte a misiunii InSight a NASA. Echipa crede că solul special s-ar fi putut forma prin prezența (...)
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora
Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.
Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY