ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 27 mai 2022

 
 

Descopera [13/05/2022]

 
O descoperire rară. Cum ar putea determina o mutație genetică o inteligență mai mare?
     
O descoperire rară. Cum ar putea determina o mutație genetică o inteligență mai mare?

Atunci când genele suferă mutații, acest lucru poate duce la boli grave ale sistemului nervos. Cercetătorii de la Universitatea din Leipzig și de la Universitatea din Würzburg au folosit acum muștele de fructe pentru a demonstra cum, în afară de efectul negativ, mutația unei gene neuronale poate avea un efect pozitiv, un IQ mai mare la om. Sinapsele sunt punctele de contact din creier prin intermediul cărora celulele nervoase „vorbesc” între ele. Tulburările acestei comunicări duc la boli ale sistemului nervos, deoarece proteinele sinaptice alterate, de exemplu, pot afecta acest mecanism molecular complex. Acest lucru poate duce la simptome ușoare, dar și la dizabilități foarte grave la cei afectați. Interesul celor doi neurobiologi, profesorii Tobias Langenhan și Manfred Heckmann, de la Leipzig și, respectiv, Würzburg, a fost stârnit atunci când au citit într-o publicație științifică despre o mutație care deteriorează o proteină sinaptică. La început, pacienții afectați au atras atenția oamenilor de știință pentru că mutația le-a provocat orbirea. Cu toate acestea, medicii au observat apoi că pacienții aveau, de asemenea, o inteligență peste medie. „Este foarte rar ca o mutație să ducă la o îmbunătățire, decât la o pierdere” „Este foarte rar ca o mutație să ducă mai degrabă la o îmbunătățire decât la o pierdere a funcției”, spune Langenhan, profesor la Institutul de Biochimie Rudolf Schönheimer din cadrul Facultății de Medicină. Cei doi neurobiologi din Leipzig și Würzburg folosesc de mulți ani muștele pentru a analiza funcțiile sinaptice. Trei sferturi dintre genele care provoacă boli la om există și la aceste insecte. În primul rând, oamenii de știință, împreună cu cercetătorii de la Oxford, au arătat că proteina de muscă numită RIM arată identic din punct de vedere molecular cu cea de la oameni. În etapa următoare, neurobiologii (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
La casă sau la bloc, descoperă farmecul unui șemineu spectaculos și accesibil!
La casă sau la bloc, descoperă farmecul unui șemineu spectaculos și accesibil!
Descoperă și trăiește pe viu, alături de întreaga familie sau în brațele persoanei iubite, confortul (...)
Electronicele făcute din apă, o realitate? Iată cum ne-ar putea ajuta
Electronicele făcute din apă, o realitate? Iată cum ne-ar putea ajuta
Componentele cheie pentru panouri fotovoltaice, detectoare cu raze X și alte dispozitive (...)
Emisiunea Marius Tucă Show de pe Gândul intră în vacanță pe perioada Festivalului de Teatru Caracal (...)
Emisiunea Marius Tucă Show de pe Gândul intră în vacanță pe perioada Festivalului de Teatru Caracal 2022
Poate nu e chiar la Hollywood, dar cu siguranță ediția a XII-a a Festivalului de Teatru Ștefan (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY