ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 20 ianuarie 2022

 
 

Descopera [15/01/2022]

 
Gala Dali, muza și soția misterioasă a lui Salvador Dali
     
Gala Dali, muza și soția misterioasă a lui Salvador Dali

Gala Dali, soția și muza lui Salvador Dalí (nume real era Elena Ivanovna Diakonova), a fost o femeie extrem de misterioasă și intuitivă, care era capabilă să recunoască geniul creativ și artistic, aceasta fiind implicată în relații cu numeroși intelectuali și artiști. Chiar și așa, foarte puține detalii sunt cunoscute despre personalitatea lui Gala Dali. Avea doi frați mai mari, Vadim și Nicolai, precum și o soră mai mică, Lidia. Și-a petrecut copilăria în Moscova, iar tatăl său a murit pe vremea când avea doar 11 ani. Mama sa s-a recăsătorit cu un avocat, iar Gala s-a înțeles foarte bine cu acesta, ca urmare primind și o educație foarte bună. Și-a finalizat studiile la academia pentru tinere M.G. Brukhonenko cu note bune, iar mai târziu a lucrat ca învățătoare și a oferit meditații în privat. Gala și Salvador Dali s-au cunoscut abia în 1929 În 1912, Gala Dali a suferit o formă gravă de tuberculoză, iar familia a decis să o mute la sanatoriul Clavadel din Elveția, acolo unde l-a întâlnit pe Eugène Grindel (ce avea să fie cunoscut drept Paul Eluard). Vârstele lor apropiate și pasiunea pentru citit i-a făcut să devină buni prieteni. Ambii au fost externați în 1914. Gala s-a întors în Rusia și Eluard a plecat pe front. Salvador Dali și soția sa Gala. Sursa foto: Profimedia Cei doi s-au căsătorit în 1917, iar în următorul an s-a născut Cécile, fetița care avea să fie unica fiică a lui Gala. Eluard, care deja dobândise o reputație ca poet, avea conexiuni cu figuri importante ale suprarealismului, mai ales cu creatorii revistei Littérature: André Breton, Philippe Soupault și Louis Aragon. Gala participa adesea la unele dintre întâlnirile lor. În 1922, Gala a început o relație cu Max Ernst, însă cei doi s-au despărțit în 1924. Max Ernst a pictat-o în mai multe tablouri ale sale. O altă relație notabilă a fost cu poetul René Char, dar mai ales cea cu (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Cât de eficientă este a patra doză de vaccin împotriva variantei Omicron
Cât de eficientă este a patra doză de vaccin împotriva variantei Omicron
A patra doză a vaccinului anti-COVID-19 duce la creşterea anticorpilor la niveluri mai mari decât (...)
Prețul petrolului, cel mai mare din ultimii 7 ani
Prețul petrolului, cel mai mare din ultimii 7 ani
Prețul petrolului a crescut marți cu peste un dolar, atingând maximul ultimilor șapte ani, din (...)
Încrederea în guvernele lumii a atins un nivel minim
Încrederea în guvernele lumii a atins un nivel minim
Încrederea publică în guvernele care conduc democrațiile lumii a scăzut la un nou nivel minim din (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY