ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 22 ianuarie 2022

 
 

Radio Europa Liberă [15/01/2022]

 
Conflictul din stânga Nistrului: „Asta-i tragedia cea mai mare!”
     
Conflictul din stânga Nistrului: „Asta-i tragedia cea mai mare!”

Parlamentul de la Chișinău a decis ca 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Inițiativa legislativă a fost aprobată cu votul a 72 de deputați. Pe 2 martie se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat de la Nistru, în care peste 300 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 370 de persoane au fost rănite. Despre istoria și consecințele războiului din 1992 vorbim la acest sfârșit de săptămână. * * * Așadar, cu o majoritate de voturi în Parlamentul de la Chișinău s-a decis ca anul 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Hotărârea are scopul de a promova valorile, de a educa tânăra generație în spiritul eroic, patriotic, dar și de a oferi un omagiu de recunoștință a statului față de meritele veteranilor de război care au luptat pentru apărarea integrității și independenței țării. În anul 1992, când independența și integritatea Republicii Moldova erau în pericol, mii de voluntari din raionul Căușeni au pus mâna pe arme și s-au ridicat în apărarea patriei. Europa Liberă a căutat să afle ce-și mai amintesc localnicii despre acele evenimente care au avut loc cu 30 de ani în urmă. – „În ‘92 a fost tragedie mare, conflictul din Pridnestrovia (Transnistria), de la Bender, de aici. Noi, localitățile acestea dimprejur, trăim alături și am suferit, și noi ținem destul de bine minte, și când îți aduci aminte, îi înspăimântător. Aveam doi copii mititei, în Tănătari, alături, la periferie cu Benderul îs Tănătarii, Ursoaia, partea asta de dincoace, noi eram alături și se formau grupe. Și deodată cel mai strașnic era, războiul îi război de-amu acolo, dar aici de-amu se gătea și nimeni nu (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă
La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă
Un program realizat de Valentina Ursu: reportaje, interviuri, voci din ţară despre una din temele (...)
EL la Andrușul de jos: „Numai să nu fie război...”
EL la Andrușul de jos: „Numai să nu fie război...”
Chiar dacă mulți oameni ar evita subiectul fricilor, fricile nu evită pe nimeni, iar societatea (...)
News
News
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY