ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 22 ianuarie 2022

 
 

Descopera [14/01/2022]

 
Rechinul de Groenlanda, gigantul toxic și aproape orb din adâncurile reci ale oceanelor
     
Rechinul de Groenlanda, gigantul toxic și aproape orb din adâncurile reci ale oceanelor

Rechinul de Groenlanda (Somniosus microcephalus) este cel mai longeviv animal cu coloană vertebrală și supraviețuiește până la sute de ani în adâncurile reci ale oceanelor Arctic și Atlanticului de Nord. Rechinii de Groenlanda aparțin unei familii numite rechini „adormiți”, care se mișcă încet și pe furiș prin apă. Acești rechini se furișează pe lângă prada vie, dar consumă și o varietate de animale moarte, inclusiv alți rechini, foci, cai înecați și urși polari. Rechinul de Groenlanda întâlnește rar oameni, iar cercetătorii au încă multe de învățat despre stilul lui de viață, relatează Live Science. Cât de mare este rechinul de Groenlanda? Rechinii de Groenlanda cresc până la 7,3 metri lungime și cântăresc până la 1.200 de kilograme. Sunt mai lungi decât marii rechini albi (Carcharodon carcharias), ce pot atinge până la 6 metri lungime. Rechinii de Groenlanda au corpuri cilindrice acoperite cu solzi asemănători cu dinții, numiți denticuli dermici. Acești solzi specializați reduc forța de frecare și ajută rechinii să se miște mai ușor prin apă. Rechinii pot fi negri, maro, gri sau un amestec al tuturor celor trei culori și pot avea pete. Gura unui rechin de Groenlanda conține de la 48 până la 52 de dinți în maxilarul superior și 50 până la 52 de dinți în maxilarul inferior. Dinții superiori sunt ascuțiți, pentru a ajuta rechinii să rețină mâncarea mai mare, în timp ce dinții inferiori sunt largi și curbați lateral, astfel încât rechinii să poată tăia bucăți rotunde de carne din pradă mișcându-și capul într-o mișcare circulară. Sunt acești rechini orbi? Paraziții oceanici numiți Ommatokoita elongata pot orbi parțial rechinii de Groenlanda. Specia Ommatokoita elongata se atașează de ochii rechinilor de Groenlanda și poate crește până la 2,5 centimetri lungime. Parazitul ocular tinde să trăiască doar în unul dintre ochii rechinului, așa că de obicei (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Un design inspirat de aripile de bufniță reduce poluarea fonică a avioanelor și turbinelor eoliene
Un design inspirat de aripile de bufniță reduce poluarea fonică a avioanelor și turbinelor eoliene
Țelul multor zone urbane este de a reduce poluarea fonică pe care o pot produce avioanele, (...)
Tulburarea de personalitate borderline s-ar putea transmite în familie
Tulburarea de personalitate borderline s-ar putea transmite în familie
Rudele celor care suferă de tulburarea de personalitate borderline (BPD) prezintă asemănări în (...)
Noi informații despre cum se mișcau dinozaurii, dezvăluite printr-un studiu muscular
Noi informații despre cum se mișcau dinozaurii, dezvăluite printr-un studiu muscular
O nouă cercetare coordonată de Universitatea din Bristol arată cum se mișcau dinozaurii sauropozi (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY