ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 27 ianuarie 2022

 
 

Descopera [14/01/2022]

 
O tablă de joc din piatră din Epoca Bronzului a fost găsită în Oman
     
O tablă de joc din piatră din Epoca Bronzului a fost găsită în Oman

O tablă de joc din piatră, rară, a fost descoperită într-un sit arheologic din epoca bronzului, lângă satul Ayn Bani Saidah din Oman. Arheologii de la Centrul Polonez de Arheologie Mediteraneană (PCMA UW) al Universității din Varșovia, în colaborare cu Ministerul Patrimoniului și Turismului din Oman, fac săpături în Valea Qumayrah din munții din nordul Omanului pentru a explora rămășițele locurilor de campare, mormintele, locuințele și turnurile din Epoca Bronzului și a Fierului identificate în cercetări anterioare. Cel mai recent sezon de lucru pe teren, care s-a încheiat în decembrie, a scos la iveală o clădire mare din perioada Umm an-Nar (2500-2000 î.Hr.). În una dintre camerele sale se afla tabla de joc din piatră. O tablă de joc din piatră veche de cel puțin 4.000 de ani Această tablă de joc din piatră a fost gravată cu o rețea dreptunghiulară de două rânduri de șapte coloane care au supraviețuit timpului. În interiorul fiecărui pătrat al grilei este o adâncime mică în stil de cupă. Piatra este spartă la un capăt, ceea ce a afectat cel de-al șaptelea pătrat de pe rândul de sus. Jocuri cu tablă de acest tip au fost găsite în siturile din epoca bronzului din India, Mesopotamia și estul Mediteranei. Sunt extrem de rare și se găsesc de obicei în centre economice importante. „Ayn Bani Saidah este situat strategic la o intersecție de rute care leagă Bat, din sud, Buraimi și Al-Ayn, din nord, și coasta mării de lângă Sohar, la est. De-a lungul acestui traseu se află câteva situri importante din perioada Umm an-Nar. Așa că am sperat că și site-ul nostru va fi în aceeași ligă”, explică [arheologul PCMA UW] prof. Bieliński. „Așezarea este excepțională prin includerea a cel puțin patru turnuri: trei rotunde și unul unghiular. Unul dintre turnurile rotunde nu fusese vizibil la suprafață, în ciuda dimensiunilor sale mari, de până la 20 de (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Încep testele pe voluntari ale vaccinului anti-Omicron făcut de Pfizer. Participă și persoane (...)
Încep testele pe voluntari ale vaccinului anti-Omicron făcut de Pfizer. Participă și persoane nevaccinate
Compania Pfizer anunță că va începe testele pe voluntari ale vaccinului anti-COVID dedicat (...)
Rușii efectuează exerciţii militare de amploare în Marea Neagră
Rușii efectuează exerciţii militare de amploare în Marea Neagră
Rusia efectuează exerciţii militare de amploare în mai multe zone din lume, inclusiv în Marea (...)
Omicron rezistă mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare ale coronavirusului
Omicron rezistă mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare ale coronavirusului
Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY