ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 27 ianuarie 2022

 
 

Descopera [27/11/2021]

 
Un experiment eșuat ar putea face ca Danemarca să plătească despăgubiri unor inuiți din Groenlanda
     
Un experiment eșuat ar putea face ca Danemarca să plătească despăgubiri unor inuiți din Groenlanda

Șase inuiți din Groenlanda, duși de mici în Danemarca în cadrul unui experiment social eșuat în 1951, cer despăgubiri din partea statului danez. Inuiții, cu vârste de peste 70 de ani, sunt supraviețuitorii grupului de 22 de copii care au fost luați din casele lor pentru a fi educați ca „mici danezi”, relatează BBC. Când s-au întors ulterior în Groenlanda, au fost plasați într-un orfelinat, iar mulți dintre ei nu și-au mai văzut familiile. Cei șase supraviețuitori vor fiecare câte 37.800 de dolari, spune avocatul lor. Autoritățile daneze nu au făcut până acum niciun comentariu public pe această temă. Anul trecut, premierul danez Mette Frederiksen și-a cerut scuze, în mod oficial, în numele țării sale. „Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem să ne asumăm responsabilitatea și să ne cerem scuze față de cei de care ar fi trebuit să avem grijă, dar nu am reușit să o facem”, a declarat ea. Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul regatului Danemarcei și se bazează pe Copenhaga pentru gestionarea monedei, a relațiilor externe și a apărării, precum și pentru acordarea unei subvenții anuale importante. Acest Experiment eșuat s-a petrecut în 1951 În 1951, autoritățile daneze au decis că o modalitate de a moderniza Groenlanda ar fi crearea unui nou tip de groenlandez. Profesorii și preoții au fost rugați să identifice copiii care ar putea fi reeducați și cărora li s-ar putea oferi o „viață mai bună” în Danemarca continentală, iar apoi să se întoarcă pentru a fi modele pentru relațiile dintre Groenlanda și Danemarca. Multe familii au fost reticente, dar unele au cedat, iar în mai 1951, nava MS Disko a plecat din Nuuk cu 22 de copii la bord. La sosire, copiii au fost privați de contactul cu rudele, aveau dificultăți de comunicare în limba daneză-groenlandeză și au fost plasați în centre de plasament. Articolul Un experiment eșuat ar (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Omicron rezistă mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare ale coronavirusului
Omicron rezistă mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare ale coronavirusului
Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe (...)
Dozele de rapel, cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron
Dozele de rapel, cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA confirmă eficacitatea dozelor de rapel (...)
Cum reușește creierul nostru să se ocupe și de alte sarcini în timp ce mergem
Cum reușește creierul nostru să se ocupe și de alte sarcini în timp ce mergem
Oamenii de știință de la Institutul de Neuroștiință Del Monte de la Universitatea din Rochester au (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY