ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 9 decembrie 2021

 
 

Gazeta de Sud [25/11/2021]

 
Mozaic de pe vremea romanilor, descoperit pe un câmp din Anglia
     
Mozaic de pe vremea romanilor, descoperit pe un câmp din Anglia

Un mozaic din perioada romană, reprezentând una dintre cele mai faimoase bătălii din Războiul Troian, a fost descoperit pe câmpul unui fermier din Marea Britanie, informează Agerpres. Artefactul a fost găsit în timpul excavaţiilor la un complex, alcătuit dintr-o vilă şi mai multe dependinţe, datând din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., a precizat Historic England, o organizaţie care se ocupă cu conservarea monumentelor şi artefactelor istorice, Agerpres. Mozaicul înfăţişează o scenă din „Iliada” lui Homer, lupta epică dintre eroul grec Ahile şi cel troian Hector, încheiată cu moartea celui din urmă. Potrivit experţilor, mozaicul, unul dintre puţinele de acest fel din Europa, a făcut parte din pardoseala unei zone de divertisment sau de luat masa a vilei. Complexul, susţin aceştia, ar fi putut aparţine unei persoane bogate din perioada romană târzie. Situl, aflat în comitatul Rutland (centru), a fost descoperit în timpul lockdown-ului de anul trecut de către Jim Irvine, al cărui tată, Brian Naylor, deţine terenul. Irvine a anunţat apoi autorităţile, iar arheologi ai Universităţii din Leicester au demarat săpăturile în zonă. „Descoperirea unor obiecte de ceramică neobişnuite pe câmp mi-a stârnit interesul şi m-a determinat să fac cercetări suplimentare”, a povestit Jim Irvine. Arheologii au excavat ulterior rămăşiţele mozaicului, cu o lungime de 11 metri şi o lăţime de circa 7 metri. Daunele provocate de incendii şi spărturile din mozaic indică o reutilizare ulterioară a sitului după ce acesta a căzut în ruină. Rămăşiţe umane au fost descoperite, de asemenea, în molozul care acoperea mozaicul, acestea fiind probabil îngropate după ce complexul nu a mai fost demult locuit. Vechimea rămăşiţelor, deşi mai recente decât mozaicul, nu este în prezent cunoscută, însă sugerează că a existat o perioadă – la sfârşitul perioadei romane sau (...)

cititi articolul complet în Gazeta de Sud


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Zile pline cu povești în premieră la Teatrul Colibri
Zile pline cu povești în premieră la Teatrul Colibri
Maraton de evenimente în lumea poveștilor Colibri cu două noi spectacole „Fantezie de Crăciun“ și (...)
Ministrul Mediului spune că taxele pentru mașinile poluante ar putea fi majorate
Ministrul Mediului spune că taxele pentru mașinile poluante ar putea fi majorate
În România sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, spune (...)
David Popovici a stabilit un nou record naţional la 200 m mixt
David Popovici a stabilit un nou record naţional la 200 m mixt
Sportivul David Popovici a stabilit un nou record naţional de seniori în proba de 200 m mixt, (...)
[Toate articolele din: Gazeta de Sud +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY