ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 27 noiembrie 2021

 
 

Descopera [25/11/2021]

 
Un nou motor electric pentru nave spațiale a fost pornit pentru prima dată într-un test pe orbită
     
Un nou motor electric pentru nave spațiale a fost pornit pentru prima dată într-un test pe orbită

Pentru sateliții care se rotesc în jurul Pământului, un motor electric pentru nave spațiale care ionizează și împinge particule de xenon este ceea ce îi face să se deplaseze acolo unde au nevoie. În timp ce atomii de xenon se ionizează ușor și sunt suficient de grei pentru a genera tracțiune, gazul este rar și scump, ca să nu mai vorbim că este și greu de depozitat, scrie Science Alert. Datorită unor cercetări recente am putea avea în curând o alternativă. Este vorba despre iod. Operarea completă pe orbită a unui satelit alimentat cu iod gazos a fost acum efectuată de compania de tehnologie spațială ThrustMe, iar tehnologia promite să conducă la sisteme de propulsie a sateliților care sunt mai eficiente și mai accesibile ca niciodată. Iodul ar putea înlocui xenonul într-un motor electric pentru nave spațiale „Iodul este mult mai abundent și mai ieftin decât xenonul și are avantajul suplimentar că poate fi stocat nepresurizat sub formă de solid”, spune Dmytro Rafalskyi, CTO și co-fondator al ThrustMe. În timp ce testele anterioare la sol ale motoarelor de propulsie cu iod au fost promițătoare, funcționarea acestora în spațiu este cel mai clar semn de până acum că acesta poate fi viitorul unui motor electric pentru nave spațiale la scară mică și că explorarea noastră a spațiului poate continua. Echipa a folosit iod pentru a alimenta un satelit CubeSat de 20 kg cu un motor numit NPT30-I2, care a fost lansat pe 6 noiembrie 2020. Manevrele au fost efectuate cu succes, dovedindu-se că iodul atinge o eficiență de ionizare mai mare decât xenonul. Pe lângă beneficiile despre care am vorbit deja, sistemele pe bază de iod ar putea fi construite și în forme mult mai mici și mai simple decât sateliții actuali: spre deosebire de xenon și alți propulsori, iodul poate fi stocat la bord în formă solidă înainte de a fi transformat într-un (...)

cititi articolul complet în Descopera


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Camera care poate vedea prin aproape orice obiect, inclusiv corpul uman. Cum funcționează?
Camera care poate vedea prin aproape orice obiect, inclusiv corpul uman. Cum funcționează?
Inginerii de la Universitatea Northwestern au creat o cameră puternică ce este capabilă să vadă (...)
Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai comun decât am crede
Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai comun decât am crede
Peștele cu 555 de dinți este ceva real. Acesta se numește Lingcod și are una dintre gurile cu cei (...)
Pagina de Yelp a băncii JPMorgan, bombardată cu review-uri de o stea după tweetul lui Musk
Pagina de Yelp a băncii JPMorgan, bombardată cu review-uri de o stea după tweetul lui Musk
După ce a fost dat în judecată de JPMorgan pentru un tweet, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus în (...)
[Toate articolele din: Descopera +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY