ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 16 octombrie 2021

 
 

B1 Tv [14/10/2021]

 
Se lansează DOOM 3. Noul Dicționar al limbii române adaugă 3.500 de cuvinte
     
Se lansează DOOM 3. Noul Dicționar al limbii române adaugă 3.500 de cuvinte

Academia Română va publica în noiembrie 2021 noua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), care va cuprinde 3.500 de cuvinte noi. Adina Dragomirescu, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan  – Alexandru Rosetti” al Academiei, a făcut anunțul. Cele mai multe cuvinte noi introduse în actuala ediție sunt de origine engleză, neologisme precum: all-inclusive, take away, breaking news și fake news. Dezvăluiri de la Academia Română, cu privire la noul DOOM Potrivit cercetătorului Adina Dragomirescu, împrumuturile din engleză reprezintă principala tendință de îmbogățire a limbii române, precum și a altor limbi, în prezent. Alte cuvinte sunt neologisme care au primit o „haină” românească, dar pe model străin: a accesoriza, acidifiant, adresabilitate, advertorial. „Sunt cuvinte care pătrund prin traduceri în presă, în zona de publicitate, în zona produselor noi, a mâncărurilor, băuturilor”, a explicat directorul Institutul de Lingvistică al Academiei Române, pentru Ziarul Lumina. Din noul DOOM nu vor lipsi nici cele mai utilizate cuvinte în mass-media, pe perioada crizei COVID, adică coronavirus, betacoronavirus, coronasceptic și izoletă. Pe lângă noile cuvinte, dicționarul mai include și aproximativ 3.000 de modificări și completări. DOOM, ediția a III-a

cititi articolul complet în B1 Tv


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
Alexandru Raicu a cucerit medalia de bronz la categoria 73 de kilograme, sâmbătă, în cadrul (...)
Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei (...)
Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat (...)
O tânără în vârstă de 20 de ani a decedat în secția ATI a Spitalului Județean Satu Mare, iar familia (...)
Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost (...)
Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
Yeni Malatyaspor a câștigat primul meci oficial cu Marius Șumudică la cârmă, sâmbătă seară, 2-0 la (...)
[Toate articolele din: B1 Tv +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY