ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 28 octombrie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [22/09/2021]

 
CEDO: Rusia l-a asasinat pe Litvinenko – ce spune presa rusă
     
CEDO: Rusia l-a asasinat pe Litvinenko – ce spune presa rusă

In afară de mult așteptatul discurs al lui Joe Biden în fața Adunării Generale a ONU, se poate spune că principalul subiect astăzi în presă este verdictul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis marți 21 septembrie că Rusia l-a asasinat pe fostul agent FSB Aleksandr Litvinenko. Litvinenko a fost asasinat în 2006 la Londra, unde el, devenit agent dublu, obținuse azilul politic. Poliția britanică a stabilit că el a fost otrăvit cu izotopul de poloniu 210, o foarte primejdioasă substanță radioactivă. Rusia nu și-a recunoscut implicarea, dar 12 ani mai târziu, în 2018, un alt fost agent FSB, Serghei Skripal, devenit și el agent dublu și ajuns în Marea Britanie, avea să fie la rândul lui otrăvit, de astă dată cu agentul chimic noviciok, în orașul Salisbury. Spre deosebire de Litvinenko, Skripal avea să supraviețuiască, însă o femeie britanică a murit, otrăvită accidental cu noviciok. CEDO a decis ieri că în cazul lui Litvinenko, Putin știa totul și că și-a dat acordul pentru asta, sau chiar a ordonat operațiunea. In Rusia, presa se arată mai degrabă discretă cu aceste știri, dar Kommersant scrie totuși că simultan cu verdictul CEDO în cazul Litvinenko (din 2006), poliția britanică a inculpat ieri un al treilea agent rus în cazul otrăvirii lui Skripal (în 2018). The Times precizează că cei trei ruși implicați în otrăvirea eșuată a lui Skripal nu sunt din FSB, ca în cazul lui Litvinenko, ci agenți ai serviciilor secrete ale armatei ruse, așa-numitele GRU (despre care am mai scris pe larg aici). Presa britanică preia, desigur, pe larg subiectul, care a dus din 2006 la deteriorarea relațiilor dintre Londra și Moscova, niciodată reparate de atunci. The Guardian scrie că CEDO, care depinde de Consiliul Europei, a confirmat întru totul concluziile poliției și justiției britanice, inclusiv stabilind numele celor doi făptași, (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Moldova la ora 7
Moldova la ora 7
Ştiri, interviuri, analize. Programul care stabileşte agenda zilei. Programul in care puteți (...)
News
News
Anii ’50, PCR și soarta competiției intrapartinice
Anii ’50, PCR și soarta competiției intrapartinice
Facționalismul a rămas una din trăsăturile dominante ale Partidului Comunist Român și sub (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY