ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 23 octombrie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [21/09/2021]

 
Cumetria în era Covidului
     
Cumetria în era Covidului

Am citit un interviu în Ziarul de Gardă, un interviu cu Ivan Cîvîrjîc, şeful Secţiei Reanimare de la Institutul de Medicină Urgentă. Domnul Cîvîrjîc ne spune că nunţile şi cumetriile moldovenilor livrează mulţi pacienţi: „La un moment dat, jumătate dintre pacienţii din secţia Reanimare Covid erau veniţi de la nunţi organizate de moldoveni…” Ei bine, chestia asta m-a pus niţel pe gânduri, stimaţi ascultători. Ce se întâmplă cu nunţile şi cumetriile noastre? Primul gând care îmi vine în minte e că în lunile de vară prea multe restricţii nu mai existau şi nunţile şi cumetriile s-au ţinut lanţ, fără să existe rigori severe legate de numărul participanţilor. Atunci au fost nunţi şi cumetrii în care au dansat voiniceşte alături oameni vaccinaţi şi nevaccinaţi. Şi e de presupus că au fost consecinţe triste. Dar mai important mi se pare să înţelegem ce avem acum. Lucrurile nu sunt clare, după părerea mea. Pe de o parte, avem nişte restricţii recente legate de spectacole, concerte, festivaluri, de teatre, cluburi de noapte şi ringuri de dans. E nevoie acum de certificate de vaccinare sau de teste negative, dar, pe de altă parte, nu există un mesaj clar legat de nunţi şi cumetrii. E ca şi cum ar exista jumătăţi de măsură: avem şi rigori, dar îi şi lăsăm pe oameni să organizeze nunţi şi cumetrii. Vreau să înţeleg: e suficient să fie toţi nuntaşii vaccinaţi? Atunci probleme nu mai există? Şi dacă aşa e super OK, de ce vorbim cu un soi de dojană despre nunţi şi cumetrii? Păi, ziceţi tranşant, stimabililor, că o nuntă cu oameni vaccinaţi e un lucru acceptabil şi frumos. Sau nu e aşa? Problema cea mare e asta: cum ne asigurăm că la nunţi şi cumetrii participă numai oameni sănătoşi? Din ce înţeleg eu, cei care verifică certificatele şi testele sunt înşişi organizatorii. Şi cum le verifică? Pesemne îi întreabă pe oameni dacă totul e ok, dacă au certificate. E suficient (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Europa Liberă la Talmaza: „Cu ce m-oi încălzi? Cu ce-o vrea Bojica”
Europa Liberă la Talmaza: „Cu ce m-oi încălzi? Cu ce-o vrea Bojica”
Deputații din legislativul de la Chișinău au aprobat instituirea stării de urgență în sectorul (...)
Sinteza zilei
Sinteza zilei
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
Moldova la ora 7
Moldova la ora 7
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare vineri, (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2022 DIRECTWAY