ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 28 septembrie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [14/09/2021]

 
„Armata europeană” după Afganistan
     
„Armata europeană” după Afganistan

Principala lecție pe care au tras-o atât NATO, cât și UE după fiascoul afgan a fost aceea că nu se mai poate conta pe America (după ce Trump voia deja să retragă trupele SUA' de pe vechiul continent, în special din Germania) și că este nevoie de o armată europeană. Sau cel puțin, într-un prim timp, de o „forță de reacție rapidă” („rapid reaction force”) de câteva mii de oameni. Ținta este 5.000 de oameni, într-un prim timp, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell. Unii ar merge și mai departe cu planurile și viziunea. Ministrul sloven al apărării Matej Tonin (a cărui țară deține în acest moment președinția rotativă a UE) a spus că el vede mai degrabă spre 20.000 de oameni și că desfășurarea acestora nu ar trebui să depindă de decizia unanimă a celor 27, cum e cazul actualmente, lucru revelat de Reuters. Faptul că Franța va prelua președinția UE după Slovenia, în prima jumătate a anului viitor, e văzut ca o mare încurajare pentru proiectul unei armate europene, pe care Franța îl sprijină dintotdeauna. Desigur, totul va depinde și de evoluția în Germania, după alegerile generale de luna aceasta, care vor duce la ieșirea din politică a Angelei Merkel și la înlocuirea ei. Ministra germană a apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a avertizat însă deja, pe Twitter, că nu dorește ca asemenea eforturi și inițiative să separe militar și strategic Europa de SUA'. NATO, la rândul său, privește cu mare suspiciune tentativele Franței de a împinge spre crearea unei armate europene, prima obiecție fiind aceea că asta ar putea duce la crearea unor structuri militare paralele, formate din aceleași state și care s-ar dedubla. „Armata europeană” Cooperarea militară franco-germană independentă de NATO este veche, ea a început prin inițiativa lui Francois Mitterrand și Helmut Kohl de a crea un corp de armată, o brigadă franco-germană, care de-a lungul anilor (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Sinteza zilei
Sinteza zilei
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
News
News
UE și supremația legii în Bulgaria
UE și supremația legii în Bulgaria
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY