ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 16 septembrie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [29/07/2021]

 
De la primus inter pares la autocratul paranoic
     
De la primus inter pares la autocratul paranoic

Congresul al IX-lea al PCR (19–24 iulie 1965) a fost rampa de lansare a lui Nicolae Ceaușescu spre puterea absolută. În mitologia comunismului românesc, conclavul era celebrat ca piatră de hotar, clipă astrală, renaștere a „marxismului creator”. Peste nu mult timp, va fi uns secretar general al PCR, ales direct de Congres. Se vorbea intens despre „lupta dintre vechi și nou”, Ceaușescu juca rolul de promotor al rupturii cu dogmatismul epocii Dej. Propaganda oficială lega acest Risorgimento de noul „Principe”, Nicolae Ceaușescu. Dacă în prima zi s-a menținut o anumită sobrietate, în final euforia legată de secretarul general culmina în „aplauze puternice, aclamații, toată asistența în picioare, ovații îndelungate, urale răsunând minute întregi”. Sicofantul de serviciu Dumitru Popescu avea să evoce atmosfera de „entuziasm fanatic”. Cu o viteză amețitoare, Ceaușescu parcurgea calea de la primus inter pares la statutul de monarh absolut, beneficiar, împreună cu a sa consoartă, al unui desfrânat, delirant și dezgustător cult al personalității. Peste ani, Ion Gheorghe Maurer avea să găsească tot felul de justificări cinice pentru modul în care a regizat luarea puterii de către agramatul scorniceștean. Adevărul este că hedonistul Maurer, cu aerele sale senioriale, nu dădea doi bani pe „N. Priceputu”. Pe Maurer îl interesau călătoriile în Occident, coniacul Courvoisier șapte stele și vânătorile. Îl disprețuia pe necioplitul Nicu, dar credea că-l poate manevra. Dacă în ultimii ani de viață Dej se cizelase cumva ca om de stat, calfa de cizmar rămăsese același parvenit obraznic, un complexat fizic și psihic, înfometat de putere, glorie și onoruri. Partidul și statul erau pentru el doar instrumente menite să-l ridice în slăvi, să-i întărească imaginea de voievod providențial, urmașul lui Burebista și al lui Mihai Viteazul. Peste alte câteva luni, (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Sinteza zilei
Sinteza zilei
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
News
News
News
News
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY