ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 27 iulie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [22/07/2021]

 
Cinci muzee noi la Iași
     
Cinci muzee noi la Iași

Astăzi se inaugurează la Iași nu mai puțin de cinci muzee: Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Literaturii Române. Acest complex expozițional se află într-o clădire de pe strada Vasile Alecsandri, foarte aproape de Piața Unirii. Clădirea însăși are o poveste complicată. Datează din 1896 iar în 1914 a fost cumpărată de societatea „Viața românească”. A fost, între 1920 și 1934, sediul redacției și al tipografiei „Vieții românești”. Când, în 1934, revista s-a mutat la București, clădirea a devenit sediul Chesturii de Poliție: acolo, între 28 și 30 iunie 1941, au fost masacrați mii de evrei, în sinistrul Pogrom de la Iași. Ulterior, clădirea a adăpostit din nou o tipografie, apoi diferite birouri pentru ca, recent, să intre într-un amplu proces de restaurare. A ajuns să fie spațiu expozițional grație în primul rând eforturilor scriitorului Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române din Iași. Muzeul Poezie(i) este conceput de către cunoscutul și inventivul desenator Ion Barbu, care a deschis expoziții unice în România și în fostul oraș minier Petrila. Muzeul Teatrului Evreiesc din România ne reamintește că la Iași a fost întemeiat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiș din lume. Muzeul Pogromului a fost inaugurat de fapt în urmă cu aproape o lună, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Muzeul Copilăriei în Comunism are două încăperi: una reconstituie o sală de clasă, cealaltă expune diferite obiecte legate de anii copilăriei. În Muzeul Literaturii o încăpere este consacrată memoriei poetului Emil Brumaru, cu imagini extraordinare ale locuinței sale realmente sufocată de cărți. Aceste cinci muzee se adaugă celor 12 muzee și case memoriale existente, printre care binecunoscutele Casa Pogor, Bojdeuca lui Ion (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
News
News
NATO și UE în ajutorul lui Macron în Sahel
NATO și UE în ajutorul lui Macron în Sahel
Macron obține un sprijin tehnic din partea NATO în războiul pe care Franța îl duce în Sahel de mai (...)
NATO și UE în ajutorul lui Macron în Sahel
NATO și UE în ajutorul lui Macron în Sahel
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY