ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 16 iunie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [7/05/2021]

 
Arși de Sputnik: un „târg” cu Moscova riscă să îngroape social-democrația cehă
     
Arși de Sputnik: un „târg” cu Moscova riscă să îngroape social-democrația cehă

După ce Cehia a intrat într-un conflict diplomatic cu Rusia acuzându-i agenții că au pus la cale explozii într-un depozit de armament cehesc, presa a aflat că un vice-prim-ministru ceh ar fi fost gata să treacă sub tăcere scandaloasa dezvăluire în schimbul... unui milion de vaccinuri Sputnik și a găzduirii unui summit americano-rus la Praga. Jan Hamáček este liderul Partidului Social-Democrat (ČSSD), partener la guvernare al mișcării ANO, condusă de controversatul multimiliardar Andrej Babiš, care este premier. Pe vremuri unul din cele două partide puternice din Cehia, ČSSD se află de mai mulți ani în declin de popularitate, atât datorită politicilor neinspirate ale liderilor săi, cât și „furtului” de alegători de către alte partide, mai noi, inclusiv actualul partener, ANO. Unele sondaje de opinie făcute înaintea declanșării noului scandal sugerau că ČSSD nu va mai intra în legislativ la toamnă. Potrivit presei de la Praga, liderul social-democraților, Hamáček, a crezut că va reuși să-și salveze partidul printr-o manevră riscantă, care pare să fi eșuat. În urmă cu mai puțin de o lună, Hamáček, care este și ministru de interne, a aflat, înaintea altora, că potrivit datelor serviciilor de informații cehești, exploziile produse în 2014 la un depozit de arme din estul Cehiei, soldate cu doi morți, au fost puse la cale de agenții ruși din GRU – în frunte cu cei doi căutați de britanici pentru tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal, din Anglia, din 2018. Rușii ar fi vrut astfel să prevină intrarea armelor pe mâinile unor țări sau grupări ostile lor, ca Ucraina sau militanții sirieni. Implicarea rusească în exploziile de la Vrbetice a fost adusă la cunoștința publicului cehesc de Jan Hamáček și premierul Andrej Babiš. Au urmat expulzări de diplomați ruși de la Praga și cehi de la Moscova și o răcire accentuată a relației bilaterale. (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Cum am văzut eu drama marxismului
Cum am văzut eu drama marxismului
Multe din textele pe care le-am propus și transmis de-a lungul anilor la Europa Liberă au fost (...)
Trebuie să fie ca înainte - măcar în bună parte
Trebuie să fie ca înainte - măcar în bună parte
Unul din clișeele cu largă circulație anul trecut este acela care profetiza că „nimic nu va mai fi (...)
SUA promit mai multă asistență financiară pentru palestinieni
SUA promit mai multă asistență financiară pentru palestinieni
Secretarul de stat american, Antony Blinken s-a angajat să ofere zeci de milioane de dolari (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY