ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 16 iunie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [6/05/2021]

 
Omul-partid: de la Şor la Usatîi
     
Omul-partid: de la Şor la Usatîi

Vasăzică, primarul de la Bălți, Renato Usatîi, a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere de înregistrare a unui bloc electoral care-i poartă numele pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. „Pentru a evita inducerea în eroare a cetățenilor (...), am decis să mergem cu blocul Renato Usatîi”, le-a spus jurnaliștilor primarul. Din blocul său fac parte momentan Partidul Nostru și Partidul Patria. Aşadar, iată că mai avem aici un om-partid. Deschizător de drumuri în acest sens a fost oligarhul fugar Ilan Şor al cărui partid se numeşte Şor. Acum vom avea şi un bloc Usatîi şi tare mă tem să nu apară în politica moldovenească un cogeamite trend, trendul omului-partid. Ar fi de-a dreptul grotesc şi trist ca PSRM-ul să devină Partidul Dodon, ca PAS să devină Partidul Sandu, iar PPDA să se transforme în Partidul Năstase. Ar fi o situaţie proastă şi iată de ce… De fapt, atunci când spune că se teme ca oamenii să nu fie induşi în eroare, Usatîi are dreptate într-o oarecare măsură. Pentru mulţi moldoveni, partidele sunt o mare enigmă şi se reduc la liderii charismatici fără de care ceilalţi membri ar fi neputincioşi. Această pondere sau influenţă uriaşă a unui om într-un partid nu e benefică pentru formaţiune, iar de multe ori ea e sinonimă cu banii pe care îi are acel lider. Adică, fără puterea financiară a liderului, fără puterea lui de seducţie, partidul ar fi în derivă şi cu greu ar mai atrage voturile oamenilor. Ce influenţă, de pildă, ar mai avea Partidul Şor fără Ilan Şor? Aş mai adăuga că în secolul nostru existenţa omului-partid mi se pare de-a dreptul anacronică, e un soi de model vetust, cvasi-medieval. E de presupus că – atunci când denumirea partidului e substituită de numele liderului – avem de-a face, de cele mai multe ori, cu o formaţiune axată pe imediat, fără viitor.  

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Cum am văzut eu drama marxismului
Cum am văzut eu drama marxismului
Multe din textele pe care le-am propus și transmis de-a lungul anilor la Europa Liberă au fost (...)
Trebuie să fie ca înainte - măcar în bună parte
Trebuie să fie ca înainte - măcar în bună parte
Unul din clișeele cu largă circulație anul trecut este acela care profetiza că „nimic nu va mai fi (...)
SUA promit mai multă asistență financiară pentru palestinieni
SUA promit mai multă asistență financiară pentru palestinieni
Secretarul de stat american, Antony Blinken s-a angajat să ofere zeci de milioane de dolari (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY