ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 14 mai 2021

 
 

Radio Europa Liberă [4/05/2021]

 
„Păcate” și „zdrăngănit de săbii”: Ar sprijini oare Germania NATO într-un război cu Rusia?
     
„Păcate” și „zdrăngănit de săbii”: Ar sprijini oare Germania NATO într-un război cu Rusia?

Germania nu ar interveni dacă Rusia ar invada vreun membru răsăritean al NATO. Aceasta este predicția lui Wolfgang Münchau, un foarte apreciat jurnalist și politolog german, care conduce fundația Eurointelligence și care atrage permanent atenția asupra situației de „verigă slabă” pe care o reprezintă Germania pentru Alianța occidentală.   Münchau, care până recent a ținut o rubrică de afaceri europene în Financial Times, este de părere că Germania n-ar interveni dacă Rusia lui Putin ar invada vreun membru răsăritean al NATO, deși este obligată prin tratat (faimosul articol 5 al Cartei NATO). Asta se adaugă temerilor mai vechi că NATO n-ar putea apăra țările baltice de un atac rusesc. Deja în 2016, un raport al RAND Corporation (“Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank”) ajungea la o concluzie pesimistă în privința neputinței NATO de a apăra țările baltice. RAND Corporation practicase o serie de simulări în urma ocupării Crimeei de către Rusia în 2014 și a declanșării conflictului, stârnit tot de Rusia, în estul Ucrainei, în regiunea industrială, minieră și majoritar rusofonă numită Donbas (compusă din „republicile” autoproclamate Donețk și Lugansk). A urmat, luna trecută, unui raport al Agenției Suedeze pentru Apărare (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI), care ajungea la aceeași concluzie: NATO n-ar putea bloca o invazie masivă rusească a țărilor baltice, pur și simplu pentru că nu dispune în regiune de mijloace convenționale adecvate: trupe și blindate. Pasivitatea germană În cazul Germaniei, Münchau argumentează că țara sa a devenit prea dependentă de gazul rusesc, iar acum, în plină pandemie, nu rezistă tentației de a se întoarce spre vaccinurile din Rusia. Toate acestea sunt însă lucruri știute și pe marginea cărora se speculează foarte mult. Mai interesantă este predicția lui Münchau, felul în care el caută să identifice (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Moldova la ora 7
Moldova la ora 7
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare vineri, (...)
News
News
Căsătoriile între persoane de același sex
Căsătoriile între persoane de același sex
Preoți catolici din întreaga Germanie au încălcat săptămâna aceasta pe față o interdicție majoră a (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY