S-a anulat anularea! Lovitură de teatru la licitaţia privind furnizare celor 30 de autobuze electrice destinate transportului public în comun din Craiova. Primăria este obligată să continue procedura de achiziţie, după ce a anulat-o invocând „abateri grave de la prevederile legislative“.
Concret, municipalitatea a considerat că trebuie să anuleze licitaţia pentru că nu putea să elimine din mers o cerinţă din caietul de sarcini, fără a încălca legislaţia în materia achiziţiilor publice. Asta s-a întâmplat în data de 24 februarie, la două zile după ce comisia de evaluare respinsese cinci din cele şase oferte primite, în etapa de evaluare tehnică. La licitaţia pentru cele 30 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri, la pachet cu 30 de staţii de încărcare lentă şi șapte staţii de încărcare rapidă, se înscriseseră şase producători: cinci din
Turcia – Anadolu Automobil, BMC Truck&Bus, Asocierea Bozankaya Otomotiv cu Sileo GmbH (firmă din
Germania), Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret şi Temsa Ulasim Araclari San Tic, plus Solaris Bus & Coach (Polonia).
Contractul avea o valoare estimată de 77.568.706 lei, fără TVA (aproape 92 milioane de lei cu TVA), iar municipalitatea a mai rămas doar cu oferta celor de la BMC Truck&Bus înainte de a anula licitaţia. Motivul invocat: imposibilitatea de a adopta măsuri de revizuire a documentaţiei de atribuire. Cum a ajuns Primăria Craiova la această concluzie? A mers pe vorba românească „după ce te arzi cu ciorba sufli şi în iaurt“.
Primăria Craiova, penalizată de UE la achiziţia celor 16 autobuze electrice
Până să demareze licitaţia pentru cele 30 de autobuze electrice, Primăria Craiova a semnat cu polonezii de la Solaris contractul de achiziţie a 16 autobuze electrice articulate în valoare de 76.004.854,72 lei (fonduri europene). Autoritatea de Management al Programului (...)