ZIAR.COM : toată presa online . ziare, știri și video de ultimă oră
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI | TV 25 februarie 2021

 
 

Radio Europa Liberă [23/02/2021]

 
Pragmatismul revoluționar indigen
     
Pragmatismul revoluționar indigen

Așa cum a spus-o Franz Borkenau, comunismul, „o utopie bazată pe credința în omnipotența «avangardei», nu poate trăi fără țapi ispășitori, iar procedurile aplicate în identificarea acestora, inventarea lor, devin doar mai crude și nesăbuite” (World Communism). De fapt, istoria politică a mișcării internaționale comuniste este istoria epurărilor permanente a diferitelor fracțiuni, etichetate de către învingători ca „devieri antipartinice”. Cei înfrânți în luptele pentru putere din partid au fost catalogați drept fracționiști, în vreme ce câștigătorii au fost hiperbolizați drept campionii „cauzei sfinte” a unității partidului. În vreme ce procesul Slánský și „complotul doctorilor” par să fi reprezentat limitele iraționalității sistemului stalinist, epurarea grupului Pauker-Luca-Georgescu a fost, în primul rând, o expresie a pragmatismului revoluționar indigen. Acest proces a presupus epurări masive în Comitetului Democratic Evreiesc și Comitetul Ungar, sugerând o campanie concertată de slăbire a fracțiunii moscovite. În scenariile bizantine care au devorat elita comunistă românească, internaționalismul mistic al perioadei cominterniste a fost înlocuit treptat cu o poziție cinică împodobită cu motive naționaliste și chiar xenofobe. Gheorghiu-Dej și acoliții săi nu doar că au speculat pe marginea antisemitismului lui Stalin, dar nici nu au ezitat măcar să joace aceeași carte. Mizele erau puterea absolută iar evreitatea adversarilor era un argument care putea fi folosit cu dictatorul sovietic. Dacă staliniștii naționali erau primii beneficiari ai avertismentului lui Stalin privind pericolul transformării partidului dintr-un „partid social și de clasă, într-un partid de rasă”, ei nu erau în schimb nici inițiatorii, nici arhitecții acestui lucru. Nu mai puțin prinși în același mecanism pervers de auto-umilire precum colegii lor polonezi și ungari, (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


  PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com):Trimite Email  
 
Iași: expoziție în memoria Holocaustului romilor, deportați în Transnistria
Iași: expoziție în memoria Holocaustului romilor, deportați în Transnistria
La Palatul Culturii din Iași se deschide sâmbătă expoziţia fotodocumentară "Amintiri de (...)
Aparatcici de cursă lungă. Cazul Răutu
Aparatcici de cursă lungă. Cazul Răutu
Născut în 1910, Leonte Răutu a intrat în partidul comunist român în 1929 (pe vremea când era student (...)
Ce este „pedagogizarea” părinților? Interviu cu Anatol Gremalschi, specialist în educație
Ce este „pedagogizarea” părinților? Interviu cu Anatol Gremalschi, specialist în educație
Ce părere au părinții despre calitatea educației în condițiile de criză sanitară, dar și despre (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY