ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI8 august 2020

 
 

Supercivilizații radicale

Radio Europa Liberă [2/07/2020]

 
Supercivilizații radicale
     
Supercivilizații radicale

Mai mult ca în orice altă perioadă din istoria umanității, indivizii care au trăit în secolul XX s-au lăsat ispitiți de promisiunile mesianismului revoluționar, unul înrădăcinat în grandioase fantasme teleologice și imaginat de profeți care, în cea mai mare parte, își scriseseră manifestele în secolul anterior. Ori, spre a folosi formula filosofului și disidentului ceh Jan Patočka, secolul XX a cunoscut ascensiunea „supercivilizațiilor radicale” care au alergat după forme similare ideii de „biserică universală”. Potrivit lui, acestea erau „angrenate în totalizarea vieții prin mijloacele raționalismului; avem de-a face cu dorința arzătoare pentru un nou centru, «de unde ar fi devenit posibil controlul gradual asupra tuturor straturilor, până la periferie»”. Conceptul de „supercivilizație” la Patočka este, de altfel, discutat în cartea lui Edward F. Findlay, Caring for the Soul in a Postmodern Age. Politics and Phenomenology in the Thought of Jan Patočka. Dinspre ambele extreme, stânga sau dreapta, goana după reconfigurarea absolută a condiției umane a inspirat eforturile drăcești de a transcende ceea ce părea a fi carcasa filistină a instituțiilor și valorilor liberale. Putem revizita mai multe dintre aceste gânduri în cartea scrisă de regretatul Zeev Sternhell împreună cu Shlomo Avineri, Europe’s Century of Discontent: The Legacies of Fascism, Nazism, and Communism, sau chiar în Epoca postbelică a lui Tony Judt. Mulți bolșevici, incluzându-i pe Aleksandr Bogdanov, Anatoli Lunacearski și cel mai probabil chiar Lenin, au găsit proclamarea de către Nietzsche a acelui Übermensch (Supraom) drept antrenantă și cel puțin fascinantă. Acest tip de influență „a atins o coardă sensibilă a sufletului rus care a continuat să reverbereze mult după receptarea sa inițială […] Ideile și imaginile derivate din scrierile sale au fost amalgamate, în (...)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă

        Trimite Email
 
INTERVIU Doctorul Anthony Fauci, despre necunoscutele Covid-19 și cât de eficient trebuie să fie un (...)
INTERVIU Doctorul Anthony Fauci, despre necunoscutele Covid-19 și cât de eficient trebuie să fie un vaccin
Doctorul Anthony Fauci este directorul Institutului Național al SUA pentru Alergii și Boli (...)
Natalia Radina, jurnalistă din Belarus: „Lui Lukașenka i-a rămas foarte puțin timp, vă garantez”
Natalia Radina, jurnalistă din Belarus: „Lui Lukașenka i-a rămas foarte puțin timp, vă garantez”
Opoziția din Belarus se așteaptă la falsificarea masivă a alegerilor de duminică în favoarea lui (...)
„Patriotul e acela care trăiește aici, în glodul nostru” (VIDEO/FOTO)
„Patriotul e acela care trăiește aici, în glodul nostru” (VIDEO/FOTO)
La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență.
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY