ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI10 aprilie 2020

 
 

“Căci Moldova n-a fost a mea”: Tentativă de dezintoxicare colectivă

Radio Europa Liberă [16/02/2020]

 
“Căci Moldova n-a fost a mea”: Tentativă de dezintoxicare colectivă
     
“Căci Moldova n-a fost a mea”: Tentativă de dezintoxicare colectivă

Știm că la Bran nu este castelul lui Vlad Țepeș și nici decorul romanului Dracula al lui Bram Stoker, dar totuși ne place să mergem acolo, ba chiar să-i lăsăm pe prietenii străini să creadă că ar exista vreun filon vampiric în locul acela, crezând că facem astfel un soi de glumă pe care ne place s-o zicem inocentă. Cam aceeași este și relația pe care o întreținem cu adevărul istoric. Sau felul în care împletim scene din literatură cu seaca istoriografie a documentelor. Să luăm romanele istorice care au ajuns până și în manuale. Când scoțianul Walter Scott a lansat celticismul și romanele istorice (Ivanhoe, Rob Roy etc.) șocul în lumea literară europeană a fost mare, iar francezul Alexandre Dumas a urmat imediat, imitându-l pe Walter Scott cu valul de ficțiuni cu mușchetari francezi, ducese și dueluri fără cangrenă. A urmat Victor Hugo, împingând prin ricoșeu ca și în România toți romanticii să ticluiască romane istorice, iar Delavrancea să scrie febril Apus de Soare. Un secol și jumătate mai târziu, astăzi, rezultatul e că englezii și francezii știu că textele acelea ale lui Dumas și Hugo sunt literatură și că realitatea nu era așa, regii nu vorbeau în felul acela, iar mușchetarii sunt ceea ce am numi astăzi personaje din franciza Marvel, însă în România s-a mers în direcția inversă: ficțiunile lui Delavrancea (un Alexandre Dumas cu mai puțină vlagă) sunt încă luate azi drept adevăr istoric. Altfel zis, unii oameni chiar cred (și sunt indignați când li se spune că nu e așa) că Ștefan cel Mare ar fi zis: -- "Căci Moldova nu e a mea, nu este a voastră, ci este a urmașilor urmașilor voștri șa-ba-da-ba-da…" Oamenii chiar cred că atunci când l-au operat felcerii străini, ca în piesa lui Delavrancea, Ștefan a povestit cum a răcnit tătânele său asasinat, ca să poată el să scoată un muget de durere extradiegetică… Oamenii chiar mai cred că (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]

        Trimite Email
 
OPEC ș Rusia pe punctul de a ajunge la un acord privind reducerea producției de petrol
OPEC ș Rusia pe punctul de a ajunge la un acord privind reducerea producției de petrol
Statele exportatoare de petrol din OPEC și cele din grupul  condus de Rusia au căzut de acord joi (...)
UE pune la dispoziție 500 de miliarde pentru susținerea economiilor din țările membre
UE pune la dispoziție 500 de miliarde pentru susținerea economiilor din țările membre
Miniştrii de finanţe din UE au ajuns joi seară la un acord privind un plan de susţinere de 500 de (...)
Premierul pensionarilor și copiilor
Premierul pensionarilor și copiilor
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY