ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI17 ianuarie 2020

 
 

Târg de moș Nicolae la Muzeul Țăranului Român

Radio Europa Liberă [7/12/2019]

 
Târg de moș Nicolae la Muzeul Țăranului Român
     
Târg de moș Nicolae la Muzeul Țăranului Român

Ca în fiecare an de sărbători, Muzeul Țăranului Român e gazda Târgului de moș Nicolae. Zeci de meșteri populari adună agoniseala de artă populară creată peste an și vin să o prezinte publicului. Anină pe standerele de lângă tarabe costume populare cu brâu, ii și fote, cușme, catrințe și sumane, la care se adaugă farfurii și oale, ulcele și căni făcute la Horezu, în Bucovina sau în Maramureș. Mai sunt maeștri cofetari, apicultori, sculptori în lemn și lucrătoare la gherghef, pielari și pietrari, pictori pe lemn sau pânză. Ionela Lungu vine din Humulești încărcată de povești și păpuși. Fiecare păpușă poartă numele unui personaj din basmele lui Ion Creangă. Deși e humuleșteancă doar prin adopție (s-a născut în Tulcea și s-a căsătorit în satul lui Creangă) se simte de-a locului. Stă acolo de zeci de ani. Dacă se urcă în podul casei, spune ea, vede bojdeuca lui Creangă. „Humuleștiul nu mai este un sat de-sine-stătător, a devenit un fel de cartier, știu că sună urât, un cartier al orașului Târgu Neamț,” îmi spune ea. Au mai rămas case bătrânești, însă din păcate, de multe ori generația de acum le strică pentru a face case cum au văzut ei afară. „Vin acasă și spun: Mămico, îți fac casa frumoasă și-ți pun termopane.” Astfel că, încet, trebuie să ne îndepărtăm de imaginea satului tradițional, să acceptăm că acesta se mută din realitate în povești și tradiții. Ionela Lungu modelează figurine și creează măști de vreo douăzeci de ani. „Ideea de a face personaje din poveștile lui Creangă mi-a venit recitindu-i poveștile” și le recomandă tuturor s-o facă pentru că amintirile din școală îl nedreptățesc pe povestitor. Ar vrea ca toți cei care-i cumpără figurinele să recitească poveștile în care acestea sunt personaje. „Durează doar trei minute!”   Altminteri înțelegem azi poveștile lui Ion Creangă. Dar pentru asta ne trebuie să avem și o doză de simț al umorului. Vecinii din (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]
        Trimite Email
 
 
Prețul benzinei în creștere la unele benzinării din Republica Moldova
Prețul benzinei în creștere la unele benzinării din Republica Moldova
Mai multe benzinării din Republica Moldova au scumpit vineri, 17 ianuarie, prețurile pentru (...)
Lavrov spune că relațiile SUA-Iran trebuie să se detensioneze
Lavrov spune că relațiile SUA-Iran trebuie să se detensioneze
Tragedia avionului ucrainean doborât la 8 ianuarie la Teheran arată că a venit timpul ca Iranul şi (...)
Criza demografică din Republica Moldova, una din cele mai severe din Europa
Criza demografică din Republica Moldova, una din cele mai severe din Europa
Criza demografică din Republica Moldova este una din cele mai severe din Europa, remarcă (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2020 DIRECTWAY