ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI21 august 2019

 
 

Scutul antibalistic de la Deveselu a devenit funcțional, pe fundal de controverse

Radio Europa Liberă [13/08/2019]

 
Scutul antibalistic de la Deveselu a devenit funcțional, pe fundal de controverse
     
Scutul antibalistic de la Deveselu a devenit funcțional, pe fundal de controverse

O parte a presei din România, nu doar Antena 3, dar și, sau mai ales, Libertatea, a lansat o campanie care pare menită să întoarcă opinia publică împotriva prezenței militare SUA și NATO pe teritoriul României. Este vorba în primul rând de scutul antirachetă de la Deveselu, menit a proteja Europa de tiruri de rachete balistice, iar campania ostilă într-o parte a presei a coincis cu anunțul, vineri 9 august, actualizării tehnice a sistemului Aegis instalat acolo. Hotnews a amintit ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu: este vorba de o bază românească, sub control românesc, parte a unui dispozitiv de interceptare mai larg din care alte componente sunt instalate în Polonia. Textul acordului menționează “angajamentul ferm al SUA de a apăra teritoriul României, prin intermediul sistemului antirachetă, atât contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv”.  România fiind membru în NATO încă din 2004, din vremea lui Iliescu, poate lua orice decizie strategică dorește în cadrul Alianței. România e de altfel unul din membrii NATO care și-a reafirmat recent intenția de a respecta angajamentul comun de-a ridica cheltuielile militare până la 2% din PIB. Pe baza de la Deveselu se află rachete interceptoare, iar nu balistice, cum a spus-o anul trecut, înainte de a se retracta, ministrul apărării Mihai Fifor. E vorba de fapt de un dispozitiv care este chiar opusul unuia ce ar lansa rachete balistice. Rachetele interceptoare de la Deveselu nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite doar să contracareze tocmai rachetele balistice ce ar fi trase asupra Europei. E, astfel, un dispozitiv care apără România chiar de proiectile cum e cel care a eșuat zilele trecute în Rusia. Prezența sistemului Aegis pe baza militară de la Deveselu a iritat însă de la început (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]
        Trimite Email
 
 
Sinteza zilei
Sinteza zilei
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
News
News
Primul-ministru Maia Sandu efectuează joi o vizită oficială în Lituania
Primul-ministru Maia Sandu efectuează joi o vizită oficială în Lituania
Prim-ministra Maia Sandu se va afla joi, 22 august, într-o vizită oficială în Lituania. În cadrul (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY