ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI15 iunie 2019

 
 

Austria, Scandalul Ibiza și extrema dreaptă europeană

Radio Europa Liberă [20/05/2019]

 
Austria, Scandalul Ibiza și extrema dreaptă europeană
     
Austria, Scandalul Ibiza și extrema dreaptă europeană

„Scandalul Ibiza” sau scandalul „donațiilor rusești” a îngropat conducerea partidului de extrema dreaptă din Austria, Partidul Libertății (FPÖ), a dus la destrămarea coaliției de guvernare de la Viena și la convocarea de alegeri anticitate, după toate probabilitățile în septembrie. Și a relansat un hit al anilor '90. „Wow, we're going to Ibiza” cântau duminică manifestanții la Viena, în fața sediului guvernului. ​ Cu numai o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dreapta europeană încearcă să se distanțeze de problemele Partidului Libertății care cel puțin până vinerea trecută, era unul din pionii centrali ai taberei naționaliste, eurosceptice care ar putea deveni a treia forță în noul Parlament European. Sîmbătă, 18 mai, vice-cancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, s-a retras din toate funcțiile politice, iar cancelarul conservator Sebastian Kurz, liderul coaliției de guvernare din care face parte și Partidul Libertății a dizolvat alianța și a anunțat alegeri anticipate. „Ce-i prea mult, este prea mult”, a declarat cancelarul sâmbătă când a anunțat, într-o conferință de presă, că-i va cere președintelui Van der Bellen să stabilească, cât mai devreme posibil, data pentru alegerile anticipate. Kurz s-a plâns de derapajele antisemite, xenofobe ale partenerilor din Partidul Libertății, pe care a fost obligat să le tolereze din decembrie 2017 când i-a adus la guvernare. Kurz a criticat și relațiile Partidului Libertății cu grupări „de extrema dreaptă”. Criza politică din Austria a fost provocată de publicarea vineri, 17 mai, a unor imagini filmate cu camera ascunsă în care Strache este surprins promițându-i unei așa-numite nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul sprijinului financiar pentru partidul său, înainte de alegerile generale (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]
        Trimite Email
 
 
Timothy Garton Ash: „Anul 1989 a fost pînă acum cel mai bun din istoria europeană”
Timothy Garton Ash: „Anul 1989 a fost pînă acum cel mai bun din istoria europeană”
Un interviu acordat de gînditorul de la Oxford Serviciului Belarus de la Radio Europa (...)
Punct și de la capăt: simptomele care trădau deznodământul inevitabil
Punct și de la capăt: simptomele care trădau deznodământul inevitabil
O discuție cu deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și (...)
Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia
Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia
Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia în semn de (...)
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY