ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI24 septembrie 2018

 
 

Ziarul Clujean [15/09/2018]

 
Caprele și oile amenințate, pericolul este la granița cu Bulgaria
     
Caprele și oile amenințate, pericolul este la granița cu Bulgaria

După ce pesta porcină africană a dus la sacrificarea a peste 140.000 de porci până în prezent, o nouă boală, la fel de gravă, amenință de data aceasta efectivele de oi și capre din România. Se numește pesta micilor rumegătoare (PMR) și a fost depistată la ferme din Bulgaria, potrivit DIGI24. Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu s-a înregistrat până acum această boală (care e tot de origine africană, ca și pesta porcină), dar în Bulgaria au fost depistate animale infectate în mai multe comune din două regiuni, Iambol și Burgas, aflate în apropierea graniței cu Turcia. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi mai puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. În ţările în care boala se înregistrează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare, sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase. Senatorul PNL Iancu Caracota atrăgea atenția, la sfârșitul săptămânii trecute, că după ce producţia de carne de porc a fost afectată de pesta africană aproape iremediabil, fiind lovite zece judeţe, cu un risc major de extindere, dar şi cei mai importanţi producători români, acum zootehnia este ameninţată de pesta micilor rumegătoare, al cărei focar se află la graniţa de sud a (...)

[cititi articolul complet în Ziarul Clujean]
            Trimite Email
 
 
 
 
Alte articole din Ziarul Clujean :
 
 
[Toate articolele din: Ziarul Clujean +++]
 
Imprimati aceasta pagina


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY