ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI19 iunie 2018

 
Codul genetic al tragediei: Profetul Marx

Radio Europa Liberă [14/06/2018]

 
Codul genetic al tragediei: Profetul Marx
     
Codul genetic al tragediei: Profetul Marx

Karl Marx a fost un filosof care a vrut schimbarea lumii. Interpretarea ei i se părea insuficientă, o expresie a unei blamabile și, la limită, culpabile nevolnicii. Nimeni nu a surprins mai bine paradoxul situației epistemice și morale în care s-a plasat Marx decât el însuși atunci când a scris: „Filosoful, o parte alienată a acestei lumi, se pune pe sine ca măsură a lumii”. Clocotitoare, vertiginoasă și amenințătoare, retorica lui Marx era apocaliptică și tocmai de aceea electrizantă. Un celebru capitol din primul volum al Capitalului se încheie vituperant și neiertător: „Ceasul din urmă al exploatării capitaliste a sunat. Expropriatorii sunt expropriați”. Este ceea ce-i atrage și azi pe mulți dintre cei care preferă să ignore costurile experimentelor utopice („exproprierea expropriatorilor”, adică lichidarea proprietății private, a pieței libere și a pluralismului democratic) câtă vreme se regăsesc în noile fraternități sectare.  Spectrele lui Marx, despre scria Derrida, continuă să se strecoare prin interstițiile unui univers al derutelor, angoaselor, iluziilor și nevrozelor colective. Mitul „Vârstei de Aur” se reîncarnează în exclamațiile „socialismului bolivarian” și în febra fobiilor anti-occidentale și anti-capitaliste (recomand lectura cărții lui Paul Berman, Liberalism și teroare, apărută în românește în colecția „Constelații” pe care o coordonez cu Marius Stan la Curtea Veche). Regretatul istoric Martin Malia se situa cu tărie împotriva direcțiilor revizioniste în analiza fenomenului total care a fost sovietismul, insista asupra faptului că, fără a fi în vreun fel fetișizat, totalitarismul este unicul concept care poate da măsura a ceea ce s-a întâmplat, că mult-lăudata „history from below” nu poate înlocui „history from above”, că sovietismul nu a fost înainte de toate o societate, ci un regim ideocratic. Iar ideologia sa, (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]
            Trimite Email
 


 
 
 
Alte articole din Radio Europa Liberă :
 
Regretele ciudate ale PCRM-ului
Regretele ciudate ale PCRM-ului
Cum se face că aşa-numiţii trădători acumulează acum mai multe voturi în alegeri decît comuniştii (...)
Astăzi în Moldova și în lume
Astăzi în Moldova și în lume
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Larisa Turea: „Am regretat că spectacolul „Faust” nu se joacă toate cele zece zile”
Larisa Turea: „Am regretat că spectacolul „Faust” nu se joacă toate cele zece zile”
O discuţie despre Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu cu secretarul literar al (...)
Plahotniuc i-a spus premierului estonian Jüri Ratas că formarea unei coaliții pro-europene este parte din strategia (...)
Plahotniuc i-a spus premierului estonian Jüri Ratas că formarea unei coaliții pro-europene este parte din strategia partidului său
Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, i-a spus premierului Estoniei Jüri Ratas, aflat în vizită la (...)
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat crearea forțelor armate „spațiale”
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat crearea forțelor armate „spațiale”
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că a ordonat crearea celei de-a șasea (...)
 
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 
Imprimati aceasta pagina


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY