ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI22 mai 2018

 

Gorj Exclusiv [17/05/2018]

 
Regizorul Lucian Pintilie a murit la 84 de ani
     
Regizorul Lucian Pintilie a murit la 84 de ani

Regizorul Lucian Pintilie a murit miercuri, 16 mai, în spitalul Elias. El era internat de mai multe zile la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Lucian Pintilie a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai lumii cinematografice românești. A fost considerat, de-a lungul timpului, ca fiind unul dintre cei mai controversați regizori ai perioadei comuniste, din cauza impactului pe care îl aveau filmele realizate. A fost sfătuit să emigreze pentru a-și continua proiectele cinematografice și teatrale. Din această cauză, a trăit în SUA și Paris o lungă perioadă de timp. Unele dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale au fost: “Copiii soarelui” (1961), “Proştii sub clar de lună” (1962), “Cezar şi Cleopatra” (1963), “Biedermann şi incendiatorii” (1964), “Inima mea e pe înălţimi” (1964), “D’ale carnavalului” (1966), “Livada cu vişini” (1967), “Revizorul” (1972) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După scandalul interzicerii piesei “Revizorul”, Lucian Pintilie a fost lăsat să plece din ţară. A ajuns la Paris în 1973. În același an, a realizat la televiziunea iugoslavă filmul “Salonul nr. 6″, după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România ecranizarea „De ce trag clopotele, Mitică?” după un scenariu propriu inspirat din piesa ”D’ale carnavalului”, film care a fost interzis vreme de zece ani. După anii 1990 s-a repatriat și a realizat o serie de filme în România: ”Balanța” (1992), ”O vară de neuitat” (1994), ”Prea târziu” (1996), ”Terminus Paradis” (1998), ”După-amiaza unui torționar” (2000), ”Niki Ardelean, colonel în rezervă” (Niki et Flo) (2003) . În anul 1990 a fost numit director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români. În 1992 a publicat, la Editura Albatros, volumul ”Patru scenarii”. (...)

[cititi articolul complet în Gorj Exclusiv]
            Trimite Email
 


 
 
 
Alte articole din Gorj Exclusiv :
 
 
[Toate articolele din: Gorj Exclusiv +++]
 
Imprimati aceasta pagina


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY