ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI18 martie 2018

 

Jurnalmm [13/03/2018]

 
Ce importanţă au culorile la veșmintele preoților și antiteza cu reverenda
     
Ce importanţă au culorile la veșmintele preoților și antiteza cu reverenda

Cu minimă de cunoștințe la activ, cu toții știm că portul unui  preot este limitat la reverendă în timpul liber și la un set de straie specifice, atunci când slujește. Dar la fel de bine se poate observa și antiteza între cele două categorii de haine. Reverenda este neagră, o singură opțiune în acest sens, ce denotă modestie și rezumă statutul unui slujitor al Domnului. În schimb, hainele pentru slujire pot avea diverse culori și combinații. Explicația este una simplă și ţine de faptul că hainele preoțești sunt menite a exprima cadrul liturgic. Preotul nu va alege să se îmbrace după starea pe care o are întrucât există restricţii clare ce i se impun. Fie că este vorba de vesminte tesute sau de cele brodate, când vine vorba de culori se respectă simbolistica. Albul la veșmintele preoților Așa cum bine știm cu toții, albul se corelează de regulă cu puritatea, inocența, cu tot ce este demn de admirat și apreciat. În varianta referitoare la veșmintele preoților ține de curățire, de lumina și harul divinului. Astfel de veșminte vor fi potrivite a fi purtate de obicei la Praznicul Botezului Domnului, numit și Bobotează. De asemenea, se poate purta albul la sărbători precum Schimbarea la Față și Învierea Domnului. Verdele Această nuanță poate fi la fel de bine un ton ce se potrivește cu diverse cadre liturgice. Întrucât simbolizează viața, renașterea, începutul și vigoarea, adesea corelat și cu Sfântul Duh, se pot purta ținute specifice la sărbători de genul Pogorârea Duhului Sfânt. Dar sunt și cazuri ale celor care optează pentru o astfel de culoare chiar și la Duminica Floriilor. Roșul Trebuie spus că de regulă se merge pe un ton de roșu închis, niciodată pe varianta aprinsă, intensă. Desigur că această nuanță amintește de sângele vărsat pe cruce, de patimi și de sângele martirilor de asemenea. Așadar veșminte ce au o astfel de culoare se vor (...)

[cititi articolul complet în Jurnalmm]
            Trimite Email
 


 
 
 


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY