ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI25 februarie 2018

 
Petru [care n-a abjurat] Cărare[a care n-a dat-o cotită]

Radio Europa Liberă [13/02/2018]

 
Petru [care n-a abjurat] Cărare[a care n-a dat-o cotită]
     
Petru [care n-a abjurat] Cărare[a care n-a dat-o cotită]

  Un destin marcat de tragism, cel al scriitorului Petru Cărare, tocmai omul ce-a descreţit frunţile a zeci de mii de moldoveni, prin parodiile şi epigramele sale pe cât de mustoase, pe atât de caustice. Nu cred să fi existat intelectual, dar şi simplu om cu dragoste de carte în anii ’60 – ’80, anii Luminiţelor din satele Moldovei, care să nu-i guste umorul; câţi însă s-au întrebat dacă şi viaţa autorului Săgeţi-lor a fost tot într-o veselie. Şi cum este astăzi, 13 (şi nu 14, ca în cazul lui Grigore Vieru, născut la doar o zi distanţă; parafrazându-l pe Dumitru Radu Popescu, care zicea că „nenorocirea lui Eminescu este că s-a născut în ţara lui Caragiale”, se poate spune că şi neşansa lui Cărare e vecinătatea zilei de naştere a lui Vieru) februarie, când temutul epigramist de altădată împlineşte 83 de ani. Şi când te gândeşti că, într-o primă fază, viaţa se anunţa în culori mai degrabă radioase, dacă nu de-a dreptul optimiste pentru tânărul Petru Cărare – în 1956, absolvea Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste din Moscova, iar 13 ani mai târziu, şi Cursurile Superioare pe lângă Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din capitala URSS (1969). Atât că decepţiile nu s-au lăsat nici ele aşteptate – echipa de aur a Chipăruş-ului (printre care şi Aureliu Busuioc, Vladimir Beşleagă, Pentru Cărare ş.a.) este desfiinţată, iar Petru Cărare este „exilat” la Teleneşti, fiind angajat pe post de redactor la un ziar raional. Doar că „reeducarea ideologică” nu prea dă roade; de la acad. Mihai Cimpoi citire: „Spirit critic incoruptibil, nu a fost înfrânt nici de exilul din tinereţe (exil blând: la ţară, nu în Siberia), nici de arestarea cărţii Săgeţi în care sub masca demascării capitalismului se făcea aluzii transparente la… socialism”. Uşor de zis: „exil blând: la ţară”, dar ia încearcă să scrii săptămânal despre mulgătoare şi colhoznici îndeplinind (...)

[cititi articolul complet în Radio Europa Liberă]
            Trimite Email
 


 
 
 
Alte articole din Radio Europa Liberă :
 
La Bucureși și în mai multe orașe din România au avut loc demonstrații în sprijinul DNA și al procurorului șef, Laura (...)
La Bucureși și în mai multe orașe din România au avut loc demonstrații în sprijinul DNA și al procurorului șef, Laura Codruța Kovesi
În România au avut loc  manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a (...)
În mai multe orașe din Rusia au avut loc manifestații în memoria lui Boris Nemțov
În mai multe orașe din Rusia au avut loc manifestații în memoria lui Boris Nemțov
Fostul lider al opoziției ruse a fost asasinat în apropiere de Kremlin în 27 februarie (...)
În România sunt anunțate manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a șefei DNA Laura (...)
În România sunt anunțate manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a șefei DNA Laura Codruţa Kövesi
În România sunt anunțate manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a (...)
Filmul regizoarei Adina Pintilie „Nu mă atinge-mă” a cîștigat marele premiu al festivalului internațional de film de la (...)
Filmul regizoarei Adina Pintilie „Nu mă atinge-mă” a cîștigat marele premiu al festivalului internațional de film de la Berlin (VIDEO)
Filmul regizoarei Adina Pintilie „Nu mă atinge-mă” a cîștigat marele premiu al festivalului (...)
Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a început un turneu în Balcanii de vest
Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a început un turneu în Balcanii de vest
Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a început un turneu în Balcanii de vest pentru a (...)
 
[Toate articolele din: Radio Europa Liberă +++]
 
Imprimati aceasta pagina


|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY