ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI22 februarie 2018

 
ARTICOL ZIAR.COM


Roboţii si viitorul locurilor de muncă

Invenţiile tehnologice ne-au invadat viaţa. Conform unui studiu publicat în avampremiera Forumului Economic Mondial de la Davos, roboţii vor elimina până în 2020 peste şapte milioane de locuri de muncă.

Trimite Email  

Invenţiile tehnologice ne-au invadat viaţa în ultimii ani. Fie că vorbim de cele mai sofisticate gadget-uri sau de softuri ce ne scutesc de muncă în plus, de toate aceste lucruri ne folosim aproape zilnic. Iar previziunile ne arată că acesta este doar începutul.

Deşi ne bucurăm atunci când aflăm când apare un nou model de telefon sau o altă “găselniţă” tehnologică, în realitate acest lucru ne poate afecta pe termen lung. Ne referim în special la softurile care ne uşurează munca la birou. Dacă până acum câţiva ani întocmirea rapoartelor se făcea manual, în acest moment, cu un singur click ne putem rezolva sarcinile de la birou. Deşi foarte mulţi se bucură de acest lucru, pe termen lung acest curent poate afecta drastic piaţa locurilor de muncă.

Conform unui studiu publicat în avampremiera Forumului Economic Mondial de la Davos, roboţii vor elimina până în 2020 peste şapte milioane de locuri de muncă. Previziunea este cu atât mai sumbră cu cât cifra estimate depăşeşte cu mult cele două milioane de locuri de muncă create în urma noilor modificări de pe piaţa muncii. În studiu au fost incluse 15 economii ce acoperă, la nivel global, aproape 65% din forţa de muncă. Cele mai afectate sectoare vor fi cele din domeniul administrativ şi office. Denumit “Viitorul locurilor de muncă”, raportul mai arată că toate industriile vor fi afectate, însă impactul va fi diferit. Aparaţia roboţilor va avea un impact puternic asupra activităţilor din sănătate, energie şi servicii financiare. Totuşi, apariţia maşinilor inteligente va duce şi la o cerere crescută pe piaţa de muncă pentru anumiţi specialişti, cum ar fi analişti de date şi reprezentanţi vânzări.

Cercetarea mai arată că, o dată cu apariţia roboţilor, femeile vor fi mai afectate decât bărbaţii pentru că locurile de muncă vor fi concentrate în sectoare cu creştere mică sau în scădere precum vânzări, office şi administrativ. Astfel, studiul arată că în cazul femeilor va fi creat un loc de muncă pentru fiecare cinci posture pierdute. În cazul bărbaţilor, lucrurile stau mai bine. Pentru fiecare trei locuri de muncă pierdute va fi creat un nou job.

Forumul economic mondial de la Davos se va concentra în acest an pe “cea de-a patra revoluţie industrială”, precum şi asupra unei analize asupra modificărilor economice şi sociale care vor apărea ca urmare a tehnologiilor digitale.
Jurnaliştii de la CNN Money atrăgeau şi ei atenţia că opt domenii de activitate vor fi nevoite să facă loc inteligenţei artificiale. Printre cele enumerate se afla domeniul de activitate al casierilor: aplicaţiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch vor ameninţa aceste locuri de muncă, susţineam cei de la CNN Money. Astfel, tehnologiile mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, spre exemplu, vor elimina din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.
Un alt domeniu care va fi afectat este cel al vânzărilor şi al publicităţii. Publicitatea viitorului va permite companiilor să conceapă mesaje publicitare perfect adecvate pentru clasa socială ţintă. De asemenea, déjà se fac experimente cu tehnologii care studiează comportamentul clienţilor. Astfel, prin acest mod, se va identifica mai uşor un tip de mesaj cât mai eficient.
Muncitorii din fabrică vor avea şi ei probleme. Conform studiului, în viitorul apropiat, locurile lor de muncă vor fi preluate de roboţi. Prin urmare, costurile de producţie vor scădea. În plus, angajatorii sunt siguri că roboţii nu îşi vor lua niciodată pauză de masă sau să vorbească la telefon cu prietenii. Avocaţii vor avea şi ei emoţii. Cei care se ocupă de întocmirea actelor pot fi înlocuiţi de anumite servicii online, aşa cum este în present LegalZoom.

[sursa : Infomunca]

 
 
 DOSARE SPECIALE


Dosarul Mineriada


Simona Halep, ultimele ştiri|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY