ZIAR.COM : toata presa online . ziare si stiri de ultima ora
 
   
ZIAR.COM : ziare si stiri. Ce ziar doriti ?

ZIARE | STIRI20 iunie 2019

 
ARTICOL ZIAR.COM


Expoziţie: Tabăra de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic
Trimite Email  

Tabăra de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic a intrat în tradiţia locului, în dialog cu trecutul şi cu prezentul satului, cu peisajul şi cu locuitorii săi. Pictura născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare.

Tematica diversificată relevă privitorului deplina maturitate artistică, profesionalism si virtuozitate. Predomină pictura, tehnica mixtă, grafica, pastelul sau eboșa în șpaclu, specifică impresioniștilor de odinioară. Incepand cu anul 2010 cand, la iniţiativa merituorie a artistului vizual Costin Brăteanu a avut loc prima editie a taberei de creaţie artistică, Gîrnicul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de importanti artişti plastici din mai multe ţări europene. Lucrările create aici au fost expuse in galerii de artă bucurându-se de un public larg si aprecierea criticilor de specialitate, dând naştere la meta-fenomenul GERNIK. Cea mai mare colectivitate cehească, „centrul coloniilor cehe din Banat”, Gîrnicul (Gerník) este aşezat pe valea Kameniţa. A fost înfiinţat, în partea sud-estică a Munţilor Locvei, între anii 1826-1828, sătenii amintindu-şi, din moşi-strămoşi, de provenienţa lor din jurul oraşului Plzeň şi a capitalei pragheze; o parte a satului, cea de pe înălţimi, este cunoscută sub numele „Na Velké straně”, populată de „Plzáci” ori „Plzeneţi”, adică „cei din Plzeň”. „Cei de la munte”, „Horáci”, dintr-un alt val de migranţi, au ocupat partea mai joasă a coloniei, „Na malé straně”; cu o provenienţă nu tocmai clară, se pare că ar fi originari din Česko-moravské vysočiny (podişurile ceho-morave) sau din arealul munţilor Krkonoše. Ambele valuri au reprezentat colonişti aduşi de Habsburgi pentru paza graniţei militare şi în vederea exploatărilor forestiere şi miniere din regiune. Cehii aveau să intre sub administrarea regimentului de la Caransebeş, fiecare bărbat primind însărcinarea asigurării frontierei, în cadrul unui serviciu de patru ani , Gîrnicul fiind arondat companiei de la Berzasca.

Editia a XV-a Taberei de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic a avut ca invitati 10 artişti plastici pe o perioada de 7 zile in intervalul 14-21 octombrie 2018 şi a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei ”GAL Clisura Dunării” in parteneriat cu Primăria Comunei Gîrnic condusă de D-nul Nicolae Tismănariu. Artistii inviţati de către curatorul Costin Brăteanu au fost: Vasile Dancu, Tanja Djokić, Adrian Dudui, Ljubisa Durić, Igor Isac, Mátyász Lászlo, Ioan Mercea, Maja Obradović, Ivan Vasilchin şi Jelena Vragović.

Expoziţia va fi vernisata astazi la ora 14:00 si poate fi vizitatã pana in data de 27 ianuarie 2019. Pentru informaţii ne puteţi contacta la numarul de telefon 0721342426 sau la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com
Va asteptam cu drag,

Costin Brateanu
visual artist

 
 

 DOSARE SPECIALE


SUA și Iranul în prag de război, ultimele ştiri


Evaluarea naţională, ultimele ştiri


Legea pensiilor, ultimele știri

|  Stabiliti un link   |  Trimite Email     RSS
ZIAR.COM : toata presa online . portal de ziare romanesti si stiri de ultima ora

Ziar.com indexează publicații diverse, ziare și reviste cu poziții diferite, existente independent online. Ideile și comentariile exprimate în aceste articole nu reflectează opiniile portalului Ziar.com și nu pot fi imputate acestuia. Pentru orice informație complementară sau reclamație cu privire la conținut, consultați direct ziarele relevante – sursa este întotdeauna indicată, cu un link spre articolul de origină, sau pagina facebook corespunzătoare pentru comentariile cititorilor.

Publicare, realizare si gazduire web : DIRECTWAY. Toate drepturile rezervate, reproducerea interzisa - Copyright © 1996-2018 DIRECTWAY